Fantasztikus alkotások

2023.08.13. 21:10

Az ország legidősebb fafaragójának gyöngyösi otthonát bárki megirigyelné + videó

Jakkel Mihály szeretett feleségével, Panni nénivel él Gyöngyösön. Otthonuk pedig maga a csoda.

Heol.hu

Az ország legidősebb fafaragója otthonában fogadta a Hír Tv stábját. Jakkel Mihály immár 93 esztendős, és máig csodák születnek a kezei alatt. Családi házát több mint 200 faragott alkotás díszíti, a többi között az aradi vértanúk portréi és Puskás Ferenc arcképe is fellelhető nála. Feleségével, Panni nénivel 64 éve élnek boldogan, így a jó házasság kulcsáról is szó esett a riportban.

Mint írják, a 93 esztendős Jakkel Mihály gyöngyösi otthonának minden szeglete egy ősi mesterségről, s egy megpróbáltatásokkal teli életútról is mesél. Mihály bácsi szinte az egész életét a fafaragásnak szentelte. Az ország számos pontján megtalálhatóak alkotásai, amelyek elsősorban a szőlészet, a borászat, az állattenyésztés, az erdőgazdálkodás és a magyarság történetének témáit ölelik fel. Több mint 100 hazai kiállításon, és világkiállításokon is bemutatkozott műveivel.

Hozzátették, nemcsak a műhelynek, az udvarnak sincs olyan pontja, ahol ne lennének ott a fafaragó műremekei. Bármerre is néz az ember, igazi különlegességekre bukkan. Például egy életnagyságú, szarvas szobor is éke a portának, amely három mázsa gipszből készült.

A házba belépve, a falon több mint 70 vadász trófea, az előtérben közel 200 fába faragott tárgy és kép sorakozik. A könyvtárszobában harminc nagy magyar portréja, köztük II. Rákóczi Ferencé, Széchenyi Istváné és Kossuth Lajosé. A szoba egyik falán egy több méter magas alkotás azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja országunkat. 

Jakkel Mihály életútját, művészetét és munkásságát számos díjjal ismerték el, s azt mondja, abban bízik, hogy a fába formázott munkái a felnövekvő generációk lelkében, szívében is mély gyökereket ereszt, idézve a múltat, megőrizve magyarságtudatunkat, Istenbe vetett hitünket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában