Természetvédelem

2023.08.12. 07:40

Dzsungelharc az agresszív nebáncsvirág ellen a Bükki Nemzeti Park önkénteseivel

Veszélyt jelent az inváziós bíbor nebáncsvirág, irtották az Upponyi-szoros.

Molnár Helga

A vizes területeket is szereti és veszélyt jelent az őshonos fajokra a bíbor nebáncsvirág

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága felhívása nyomán ezúttal két, mindenre elszánt önkéntes vette be magát szombaton az Upponyi-szoros vadregényes sziklái közt megbúvó Csernely-patak árterébe, hogy emberpróbáló körülmények között megküzdjön az inváziós bíbor nebáncsvirággal. Ezúttal a patak településen belüli, illetve az afölötti égerligeteken áthaladó szakaszát célozták meg, s az esős idő sem állta útjukat.

Ez az ártalmatlanság benyomását ébresztő elnevezés egy egzotikus küllemű, dekoratív növényt takar, amely azonban idegenhonos és agresszíven terjedő faj lévén, sajnos országszerte nagy veszélyt jelent a vízfolyásaink mellett található puhafás ligeterdők őshonos élővilágára – írja a nemzeti park honlapján.

Mivel a bíbor nebáncsvirág Európa egyik legnagyobbra növő, egyéves lágyszárú növénye, és emellett sűrű állomány képzésre is hajlamos, így teljesen elnyomja az eredetileg ott élő növényzetet, ráadásul olyan kémiai anyagokat bocsájt a talajba, amely gátolhatja a őshonos fás, - illetve lágyszárú fajok felújulását.

– Bátor és a természetvédelem iránt elkötelezett önkénteseinknek ezúton is köszönjük a lelkes részvételt és a kitartó munkát, valamint a programra áldozott szabadidejüket – írták közösségi oldalukon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában