Múltidéző

2023.08.06. 22:00

Feleségére támadt, majd a rendőr szuronyába dőlve halt meg a gyöngyösi féri

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

A városi lap „Megjelen hetenként egyszer: csütörtökön.”

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMÚ HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1903. AUGUSZTUS 2.

Elnémult a város.

A nagy vándorlás, mely Péter-Pál napja után, mikor a jövendő reményei kézhez kapják a bizonyitványt, minden esztendőben megkezdődik, most már a végét járja. Csak néha látni már a Fő-utczán egy-egy olyan bérkocsit, mely nyaralni indulókkal megrakva döczög a pályaudvarok felé. Temérdek holmival egyetemben egész családot visz a kocsi, mintha csak fotográfushoz igyekeznének egygyel szaporitani a családi képek számát. A hátsó ülésen a papa meg a mama foglalnak helyet, szemben a gyerekek szoronganak. A mama körül veszedelmes negyméretű skatulyák láthatók; a gyerekek kezében pillefogók, játékos dobozok, könyvestáskák és egyéb okos dolgok, melyekkel a szegény papa gyakran kerül kellemetlen összeütközésbe. Elől a kocsis mellett, alig látszik ki a kofferek és kalapskatulyák közül, a dada huzódik meg, akit csak az Isten őriz meg a kibukástól, mert még csak nem is fogódzhatik, tele lévén mind a két keze valami úti készséggel. Minden arczon pedig egyforma öröm ül, nem az üdülésre menés, hanem a várostól való megválás öröme, mert ez a fő. Itt hagyni ezt a poros, piszkos, meleg várost, a fülledt, meleg téglakaszárnyákat, a sepretlen, szemetes utczákat. S ezekkel az utolsó kocsikkal kiköltözik a városból az a kis élet is, ami odáig lézengett benne. Elnéptelenedik a korzó, összezsugorodnak még a piaczok is, mert a szegényebb népeket is odakint tartóztatja most az aratás. Üresen ásitoznak a kávéházak, mert szétszóródott még törzspublikum is, mert aki csak teheti, menekül a kánikulai várostól, az olvadó aszfalttól és pestilencziózus büztől. És rengeteg az érkező anzichstkártya, melyek felébresztik az irigység tigrisét azokban, a kik nem szökhetnek most el a gyilkos meleg elől.

GYÖNGYÖSI LAPOK. TÁRSADALMI, SZÉPIRODALMI ÉS POLTIKAI HETILAP. 1880. NOVEMBER 25.

Hírek.

– A bérkocsisok annyira zsarolják az utazó közönséget, hogy kénytelenek vagyunk a kapitányság figyelmét felhívni e botrányos manipulaczióra. – A vasúti állomástól párszáz lépésnyi siralmas kocsikázásért, ronda, piszkos „hintóban” egy forintot követelnek. – Nem tudjuk, van-e hatósági árszabály a bérkocsik viteldijára nézve. – Ha van, meg kell hagyni a bérkocsik tulajdonosainak, hogy az árszabályt ragasszák fel a kocsikra; ha nincs: jó lesz mentől elébb behozni. - A napokban két fővárosi uri emberen, a vasúti állomástól a buzapiacig 1 frt 50 krt., mond egy frt 50 krt követelt az egyik mélyen tisztelt bérkocsis. – Párisban ekkora távolságra egy franc a viteldij. És a kocsi tiszta, elegans, a kocsis (monsieur) pedig még egy kis udvariassághoz is konyit.

 

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP. MARCZIUS 2-ÁN 1871.

Utonállás.

Febr. 26-án esti 7 órakor három pórsuhancz egy, szállására induló, mintegy 17 éves leányt a ráczkapunál föltartóztatott, s őt ruhájától meg akarták fosztani; azonban a leány segélykiáltására emberek közeledvén, megfutottak, egyikök magával vivén a leány fején volt selyemkendőt. A rabló több tanú nyilatkozata folytán befogatott, s daczára annak, hogy tettét részegségével menti, és a selyemkendő hollétéről mitsem akar tudni – át fog adatni a megyei büntetőtörvényszéknek.

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMÜVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1907. JULIUS 23.

Leszurta a csendőr.

Folyó hó 15-én este fél tizkor Gyöngyösön, Farkas Morvai Pál összeveszett a feleségével, akit arczul is ütött, s megöléssel fenyegetett. A megrémült asszony kifutott az utczára, s behivta az éppen arra czirkáló csendőrjárőrt csinálna rendet. Az interventionak sajnos, rossz vége lett; az elvakult férfi az egyik csendőrt arczul ütötte, s azzal a másiknak ugrott, s fojtogatni kezdte. A másik csendőr puszta kézzel kisérelte megfékezni a dühöngőt, majd látva, hogy társa már kékül, kellő figyelmeztetés után karjába szurt Farkasnak, majd mikor ez nem használt, jobb lábszárába döfte a szuronyt. Farkas akkor elengedte azt a csendőrt a kit fojtogatott, hogy a másik csendőrnek essen, amikor azonban oly szerencsétlenül botlott meg, hogy a csendőr szuronyába dőlt, mely jobb lágyékon hatolt be, a másik oldalon jött ki, s rögtöni halálát okozta. A szemtanuk állitása szerint teljesen korrektül eljáró csendőr ellen folyik a vizsgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában