Változás

2023.08.04. 12:47

Nem olyan egyszerű már Egerben az illegális hulladék felszámolása

A polgármester osztott meg információkat a városi hulladékkezelés változásairól.

Szabadi Martina Laura

Lomtalanítás után visszamaradt hulladék a Vízimolnár utcában

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– A kormány döntése értelmében 2023. július 1-jétől új rendszerben működik a hulladékgazdálkodás, a magyar állam megbízásából a MOHU felel ezért a tevékenységért. A 35 évre szóló hulladékgazdálkodási koncesszió alapján településünkön a MOHU alvállalkozója, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoskodik a hulladék elszállításáról, azonban a szelektív hulladékgyűjtők ürítésével, illegális szemétlerakások felszámolásával, zöldhulladék elvitelével kapcsolatban tapasztalhatunk némi fennakadást – tette közzé Mirkóczki Ádám polgármester.

– Eger város közigazgatási területére ismeretlenek által kihelyezett illegális hulladékot, mely javarészt nagydarabos lomhulladékból áll, a 2023. július 1-jét megelőző időszakban a területileg legközelebbi, Egerben lévő hulladékkezelő létesítmény, az egri Hulladékátrakó Állomás tudta fogadni. Az átállást követően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. koordinálásával ez az átrakó állomás ezen hulladékot már nem tudja kezelni. Az új szolgáltatási rendszerben ezeket a hulladékokat jelen információink alapján ártalmatlanító, lerakó létesítményekbe lehet vinni, ezek közül a hozzánk legközelebbi  60-70 km távolságra található, ezért a szolgáltatás logisztikai átdolgozást igényel. Jelenleg országos viszonylatban egy rendszerszintű átszervezés vette kezdetét. – ismertette Mirkóczki Ádám.

Mint írta, ebben az átmeneti időszakban a közszolgáltatást végző alvállalkozó maradéktalanul próbál helytállni. 

– A szállítás időpontjait illetően kialakulhatnak ugyan csúszások, de minden esetben pótlásra kerülnek az elvégzendő feladatok.  A szolgáltató így kéri, hogy edényét másnapra is hagyja kint, ha esetleg nem ürítették aznap. A város köztisztasági feladatainak ellátását, a csikkes edények ürítését közszolgáltatási szerződés keretein belül továbbra is a Városgondozás Eger Kft. végzi a városban, a feladat ellátása folyamatosan történik. Bízom benne, hogy a rendszerszintű probléma hamarosan megoldódik és az új szolgáltató, valamint alvállalkozói képesek lesznek uralni a helyzetet. – olvasható a híradásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában