Parlagfű

2023.08.27. 06:55

Olvasónk panasza szerint Sirok egyes területein, különösen a Tarna partján sem rózsás a helyzet

Nem köteles senki elviselni mások hanyagságának következményeit. Ha parlagfüvet észlel a környezetében, jelentse!

Barta Katalin

A település számos pontján, főként a Tarna parton erős parlagfű szennyezettség van

Forrás: Berán Dánel/Heves Megyei Hírlap

Heves Vármegyében is egyre több helyen panaszkodnak az emberek az elhanyagolt, parlagfüves területekre. A parlagfű tömeges virágzása és pollenszórása a sokéves tapasztalatok szerint ezekben a hetekben a legintenzívebb. Az allergiások szenvednek is  rendesen. 

Sirokból Forgó Zsuzsanna olvasónk számolt be arról, hogy a község belterületén, a lakótelepi átjáró híd két oldalán és a település számos pontján, főként a Tarna parton erős parlagfű-szennyezettség van. A napokban számos hivatalt, hatóságot végigtelefonált - vízügyi hatóság, katasztrófavédelem, Bükki Nemzeti Park - hogy kinek a felügyelete alátartozik a közel két méteres gazzal társuló parlagfű ültetvény rendbe tétele, de konkrét  választ sehonnan nem kapott. 

- Amikor a 2008-2010 környéki Tarna-meder kotrás során a munkagépek letiporták a kertem part menti kerítését, panaszt nyújtottam a be a Heves Megyei Vízügyi Hatóságnak, hogy orvosolják a kárt. Akkor  azt közölték, hogy helyreállítás, kártérítés nem jár, mert a medertől hat méter a hatóság területe -  beleértve a kaszálási kötelezettséget is -  jeleztem, hogy akkor ideje kaszálni. Hozzáteszem, a férjem társadalmi munkában idén már négyszer lenyírta az említett területet, a múlt nyáron ezt havonta megtette. A lakótelepen élők mégis bennünket hibáztatnak. Ezt kicsit már sok. Nos, én a NÉBIH parlagfű oldalán is megtettem a bejelentést. Várom,  hogy valaki érdemben intézkedjen - írta meg portálunknak.

A konkrét ügyről megkérdeztük Tuza Gábor polgármestert is, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy az olvasónak abban igaza van,  hogy a Tarna partja éktelen gazos, elhanyagolt. Két vagy három éve volt egy mederkorkotrás, amit vállalkozókkal végeztettek, enyhén szólva is katasztrofális lett az eredmény. Azt ígérték, majd elviszik a kikotort hordalékot, de nem hogy elvitték volna, még csak el sem egyengették. A gaz, a gyom benőtte, úgyhogy valóban nagyon rosszul néz ki. Parlagfű is van benne, ez egészen bizonyos. A jogszabály szerint a Tarna meder élétől számított hat méter  a folyóhoz tartozik. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) a kezelője a Tarnának (is),  de ha valami miatt ott nekik munkát kell végezni, akkor kártérítést nem fizet. Hat méteren belül elvileg nem lehet kerítés, épület, fásszárú növény sem.  Tudomása szerint a hatalmas terület kezelésére talán négy emberük van. Ebből egy a főállású szakaszőr. Jelenleg ez a helyzet.  A panaszos hölgy szomszédjával is gond van, mert nem nagyon akarja gondozni a telkét. Egyébként az a telek is üres.

Öt napon belül helyszíni ellenőrzést ígértek
Portálunkon júliusban számoltunk be arról, hogy bejelentés tehető akár a kormányhivatalban, akár online - a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületén. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb, 5 napon belül helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál – erről tájékoztatta portálunkat idén júliusban Dr. Boncz László, a Heves Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője. A mezőgazdasági területek felmérése után levélben értesítik a földhasználókat, hogy az általuk használt területen megjelent a parlagfű, és tájékoztatják őket a törvényben foglalt kötelezettségükről, illetve felhívják a figyelmüket, hogy kezdjék meg a védekezést. Később ezeket a területeket újra ellenőrzik a szakemberek, hogy kiderüljön, megtörtént-e a védekezés. Azok, akik nem teljesítik a kötelezettségüket, és a figyelmeztetés ellenére sem gondoskodnak arról, hogy megakadályozzák a virágzást, ők bírságra számíthatnak. A bírság összege 15 ezer forinttól ötmillióig is terjedhet, és a bírság ismételten is kiszabható.

 

  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában