Keresztallergia

2023.08.18. 19:55

Megdöbbentő, mely zöldségek fokozhatják a pollen allergiát – a gyöngyösi háziorvos elmeséli

Romlik a pollen helyzet szűkebb hazánkban. Szinte hihetetlen, de bélrendszeri panaszok is jelentkezhetnek a parlagfűre érzékenyeknél. Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvossal beszélgettünk arról, mit tehetünk a tünetek csökkentéséért.

Fekete-Vadászi Erika

Nemrégiben még arról számoltunk be, hogy az elkövetkező időszakban a parlagfű pollenkoncentráció fokozódását továbbra is késlelteti a csapadékos, hűvös időjárás. Szűkebb hazánkban néhány napja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint alacsony, illetve helyenként közepes kategóriájú riasztás volt érvényben a parlagfűre vonatkozóan. Mostanra azonban romlott a helyzet.

Az NNK honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint Heves vármegye egyes területein első és másodfokú riasztás van érvényben a pollenkoncentrációra vonatkozóan, azaz magas és nagyon magas a pollenterhelés szűkebb hazánkban. 

Megkérdeztük dr. Mangó Gabriellát, mire érdemes odafigyelniük az allergiásoknak. Olyan tippeket osztott meg portálunkkal, amikre sokan talán nem is gondolnának, hogy fokozhatják a pollen okozta tüneteket. 

A szakember is megerősítette, hogy elindult az allergiaszezon, s erre sok minden hatással van, befolyásolja például az időjárás és a levegő páratartalma is. Ha sok eső esik, kevesebb pollen van, szárazabb időben több, és páradús időszak után is emelkedés figyelhető meg. Így akár egy-egy napra is különbözőképpen reagálhatunk. 

– Nagyon érdekes, de egyeseknél a parlagfű érzékenység olykor nem csak felső légúti tüneteket jelenthet. Elsőre erre nem is gondolnánk, de például ha valaki olyan gyümölcsöt fogyaszt, ami ezen növény pollenjével érintkezett, előfordulhat, hogy gyomor- és bélrendszeri panaszai is lehetnek. Akinek tehát ilyenkor hasmenéses, görcsös panaszai vannak, és nem találnak nála semmit, annak jusson eszébe, hogy elképzelhető, hogy rejtett parlagfű allergiája lehet – részletezte a gyöngyösi háziorvos, s megjegyezte, a tünetek közé tartozik az orrdugulás, a duzzadt szemhéj, a köhögés, az orrfolyás és a könnyezés is. 

Dr. Mangó Gabriella kiemelte, nagyon fontos, hogy aki parlagfűre allergiás, az legyen tisztában a keresztallergiáival. Például a banán, a cukkini és a dinnyefélék is okozhatnak ilyet. Aki érintett,  májustól csökkentse, vagy ha teheti, teljesen iktassa ki ezeknek a fogyasztását, hogy ne fokozzuk az érzékenységet. 

A szakember további jótanácsokat is megosztott portálunkkal. 

– A tünetek kezelésére recept nélkül is lehet kapni gyógyszereket a patikákban, s ha ezek nem hatnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és tőle kérni vényköteles készítményeket, ha pedig úgy érezzük, hogy már nagyon nem bírjuk tovább, akkor a magaslati levegőt javaslom. El kell menni a hegyekbe, akár túrázni, akár néhány napot eltölteni ott ahhoz, hogy egy kicsit könnyebben tudjunk aludni a következő éjszakákon – javasolta. 

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, rengetegen érintettek, minden második magyar ember nyarát megkeseríthetik a pollenek, s ezzel kapcsolatban egy felmérés is készült.

A pollenallergiások háromnegyede szenved a nyáron, az orrfolyás a leggyakoribb tünet. Az érintettek 90 százalékának a mindennapjaira is hatással van a pollenallergia valamilyen módon. A felmérésben résztvevők válaszai alapján az orrfolyás a leggyakoribb tünet, 64 százalékukat érinti. Szemviszketésre, könnyezésre és vörös szemre tízből hatan panaszkodtak. A bedugult, viszkető orr minden második pollenallergiás életét nehezíti meg, és körülbelül ennyien szenvednek az akár több percig eltartó tüsszentési rohamok miatt is. 29 százalékuk érez viszketést a szájpadlásán és a torkában, 24 százalékuk pedig szárazan köhög ilyenkor. Bőrkiütés és ekcéma is jelentkezhet: a különböző virágporokra érzékenyek 17 százaléka tapasztal bőrtüneteket. A nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára: 76 százalékuk ilyenkor szenved különösen, derült ki a Próbakő Kommunikáció portálunknak eljuttatott sajtóközleményéből.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában