Tünetek

2023.08.15. 19:01

Új covid variánsra figyelmeztet a gyöngyösi háziorvos

Dr. Mangó Gabriella, az interneten is népszerű gyöngyösi háziorvos felhívta követői figyelmét arra, mi a különbség az influenza és a covid között. Mit kell tudni utóbbi új variánsáról.

Heol.hu

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos munka közben (Archív fotó)

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

– EG.5. vagy Eris. Új covid variáns, amely gyors terjedésű, lehet, hogy már nálunk is van. Oltassunk vagy ne oltassunk? Ha magas az ellenanyagod, voltál többször covidos veszélyeztetettebb vagy-e? Ha oltott vagy vagy oltatlan? Mi a helyzet? - teszi fel a kérdés Facebook-posztjában a gyöngyösi háziorvos, dr. Mangó Gabriella

– Az omikron egyik variánsa ez a kórokozó. Ne pánikoljatok! Ne rohanjatok oltásért! De felelőtlenül se viselkedjetek! Az új variáns alaptünetei láz, fejfájás, orrdugulás, köhögés, orrfolyás, esetleg rekedtség, izomfájdalmak, szaglás- és ízvesztés. A kapható tesztek nem biztos, hogy jelzik. És most van A típusú influenza is, amely hasonló tüneteket okozhat. De! Az influenza után nincsenek post- és long- tünetek. Olyanok mint a terhelhetőségcsökkenés, alvászavar, agyi köd, hosszan tartó izom és izületi fájdalmak. És esetleges embóliaszám növekedés. Lehet egyszerre influenzád és covidod is. Na az elég rossz kombó - hívja fel a figyelmet a háziorvos.

Kiemelte, a post-, longcovid tüneteknél nincs különbség az oltott, oltatlan paciensek között. Ez a "kis" Eris is csinálhat tüdőgyulladást és viselheti meg az amúgy is megviselt szervezetet. 

– Társbetegségeknél fokozott figyelemmel legyetek minden kis náthaszerű bajra. Vérnyomás, vércukor, oxygénszintmérés. És immunerősítés, mozgás, no pánik!! Ha gond van keresd az orvosod! - írta dr. Mangó Gabriella.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában