Hapci

2023.08.09. 07:00

Köhög, tüsszög ilyenkor minden második ember, Hevesben is dúl az allergiaszezon

Az esőzések és lehűlés hatására átmenetileg ugyan lecsökkent a pollenterhelés, de a nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára, 76 százalékuk szenved ilyenkor. Szűkebb hazánkban is vannak, akiknek megkeseríti az életét.

Fekete-Vadászi Erika

Minden második magyar ember nyarát megkeseríthetik a pollenek. A magyarok 49 százaléka saját bevallása szerint allergiás valamire: a lakosság 11 százaléka kizárólag különböző virágporokra, körülbelül minden ötödik honfitársunk pedig a pollenek mellett másra is allergiás – derül ki a Sterimar reprezentatív kutatásából. Az anyagot 1292 ember megkérdezésével az Opinio Kft. készítette számukra júliusban, tudtuk meg a Próbakő Kommunikáció portálunknak eljuttatott sajtóközleményéből. 

Az esőzések és lehűlés hatására átmenetileg ugyan lecsökkent a pollenterhelés, de a nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára, 76 százalékuk szenved ilyenkor. 

– A pollenallergiások háromnegyede szenved a nyáron, az orrfolyás a leggyakoribb tünet. Az érintettek 90 százalékának a mindennapjaira is hatással van a pollenallergia valamilyen módon. A felmérésben résztvevők válaszai alapján az orrfolyás a leggyakoribb tünet, 64 százalékukat érinti. Szemviszketésre, könnyezésre és vörös szemre tízből hatan panaszkodtak. A bedugult, viszkető orr minden második pollenallergiás életét nehezíti meg, és körülbelül ennyien szenvednek az akár több percig eltartó tüsszentési rohamok miatt is. 29 százalékuk érez viszketést a szájpadlásán és a torkában, 24 százalékuk pedig szárazan köhög ilyenkor. Bőrkiütés és ekcéma is jelentkezhet: a különböző virágporokra érzékenyek 17 százaléka tapasztal bőrtüneteket. A nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára: 76 százalékuk ilyenkor szenved különösen– emelték ki. 

A legtöbb vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray érszűkítő hatással bír, amely eleinte ugyan segít azon, hogy az orr kiduguljon, de 5-7 nap után pont az ellentétes hatást okozza, ráadásul könnyen rá is lehet szokni a használatára, ami árthat is a betegnek, ismertette a felmérés eredményei kapcsán dr. Gerencsér Emőke, fül-orr-gégész főorvos.

Olvasónk, az egri Kiss Ágnes portálunknak elmondta, évek óta szenved allergiás tünetektől nyaranta. Volt orvosnál, kapott rá gyógyszert, de így is nagyon sokat tüsszög, és gyakran el van dugulva az orra. Mint mondta, a mostani hűvösebb időjárásban egy kicsit fellélegezhetett, és úgy gondolja, a sok csapadék is közrejátszik abban, hogy a korábbi évekhez képest most jobban viseli a nyarat. 

Ebből is látszik, hogy szűkebb hazánkat sem kerülik el a pollenek. Ahogy arról már beszámoltunk, drónnal is figyelik a területeket, és a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a parlagfű virágzását. A Heves Vármegyei Kormányhivatal - a korábbiakhoz hasonlóan - ebben az évben is kiemelt fontosságú feladatként végzi a rendkívül allergén parlagfű mentesítésével összefüggő tevékenységeket.

Azok, akik nem teljesítik a kötelezettségüket, és a figyelmeztetés ellenére sem gondoskodnak arról, hogy megakadályozzák a virágzást, ők bírságra számíthatnak. A bírság összege 15 ezer forinttól ötmillióig is terjedhet, és a bírság ismételten is kiszabható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett információk szerint az elkövetkező időszakban a parlagfű pollenkoncentráció fokozódását továbbra is késlelteti a csapadékos, hűvös időjárás. Szűkebb hazánkban jelenleg alacsony, illetve helyenként közepes kategóriájú riasztás van érvényben a parlagfűre vonatkozóan. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában