Allergia

2023.06.28. 14:00

Nagy a fű, szenvednek az allergiások Egerben is

A tavaszi és nyári időszak minden szépsége ellenére sok bosszúságot okoz a különböző pollenallergiában szenvedőknek. Azonban nem csak a mindenki által ismert parlagfű okoz komoly allergiás tüneteket, hanem a kevésbé ismert pázsit- és egyéb fűfélék is.

Elek Andrea

Sokak életét keseríti meg az allergia

Forrás: Novotni Ákos

Olvasóink jelezték, hogy a belvárossal ellentétben az egri Felsőváros már korántsincs olyan szépen rendben tartva. Erika nevű régi olvasónk fotót is küldött, amelyen jól látható, hogy a pad ki sem látszik a fűből.
- A Felsővárosban térdig ér a fű. A fűpollen-allergia legalább annyira gondot okoz az embereknek, mint a parlagfű. A gyerekek nem tudnak a játszótéren szaladgálni, labdázni, mert derékig ér a fű nekik. A kullancsok is gondot okozhatnak embernek, kutyának egyaránt – írta portálunknak Erika.

fű, gaz, gondozatlan közterület
Erre a padra se nagyon ülnek le mostanában
Forrás: Beküldött fotó

A szintén egri József pedig arra panaszkodott, hogy idén a szokottnál jóval erőteljesebbek allergiás tünetei.
- Már az orvos által felírt gyógyszerből, amelyet este szedtem csak, reggel is muszáj bevennem. Táblázatokat, monitort nézek egész nap, számolok, adatokat rendezek, és igencsak megnehezíti a munkámat, amikor a viszket, ég, bedagad a szemem az allergiától. Az utóbbi időben még apró hólyagok is megjelentek az ujjaim hegyén, pont a legerősebb tünetekkel együtt.

Bálint nevű olvasónk ugyan nem egri, de egy lakatlan épület szomszédságában lakik.
- A fiam pollenallergiás, de hiába nyírom a füvet a mi udvarunkon, nem mer kimenni, mert a szomszéd telek gazos, gondozatlan, és szinte 5 perc múlva megállás nélkül tüsszögni kezd, ha kimegy, és kivörösödik a szeme. Itt a nyár, és nem tudja kiélvezni a lehetőséget, hogy van kertünk, udvarunk.

Olvasóink panaszai kapcsán megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), hogy pontosan mi a pollen, mi a pollenallergia, okozhatnak-e erőteljesebb tüneteket az elhanyagolt kertek, utcák, szántóföldek.

Megkeresésünkre a következő választ kaptuk az NNK sajtóosztályától:
- A pollenkoncentrációt a növények genetikai adottságai, belső bioritmusa, a napszak és az időjárás befolyásolja, illetve a növényállományok mérete, állapota is. A kaszálatlan pázsitfűféléken kialakul a virágzat, ami virágport (pollent) szór. A gondozatlan gyepek tehát több virágport termelnek, ebből következően magasabb pollenkoncentráció alakul ki a közelben, és erősebb tünetek jelentkeznek a pázsitfűfélék virágporára allergiásoknál. Egyes növényeknél, például a parlagfű esetén megjelenhetnek bőrtünetek is – közölték.

fű, gaz, gondozatlan közterület
Ez egy játszótéri pad. Itt nem csak a nagy fű a gond...
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jó tanácsként pedig ezt osztották meg velünk:

- A fűnyírás, kaszálás segítségével csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége. Allergiás, asztmás személy lehetőleg ne tartózkodjon a közelben amikor füvet nyírnak, vagy, ha ez nem megoldható, viseljen maszkot. A port, amelynek ilyenkor magas az allergén pollentartalma, gyakran töröljük a lakásban, - a nedves portörlés ajánlott - mivel ezzel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket. A zöldfelületekre ne ültessünk allergén növényeket. A magas allergenitású növények felsorolása az NNK honlapján található.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen egyéb veszélyeket rejtenek a gondozatlan magán- vagy közterületek, a következő választ kaptuk:
- A füves, gazos területeken, erdőkben, vízpartokon sok kullancs is előfordulhat. Az ember bőrére jutva vért szívnak, és, ha fertőzöttek, a csípéssel bejuttatják az emberi, állati szervezetbe a vírusokat (elsősorban az agyhártya gyulladás kórokozóját), a Lyme-kór baktériumát (Borrrelia Burdogferi) vagy a kutyákat fertőző babesiosis egysejtű parazita kórokozóját. Nagyon fontos tehát a kullancsok szakszerű eltávolítása, indokolt esetben a vírusos fertőzés elleni védőoltás beadatása. További információ itt található.
- Nem túl gyakori, de igen veszélyes a rovarméreg allergia darázs és méhcsípés következtében. Nagy kiterjedésű helyi, vagy általános tünetek kialakulása azonnali orvosi ellátást igényel – tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában