Allergia

2023.05.05. 11:30

„Amennyire imádom a tavaszt, annyira rettegek tőle” - ez kínozza most az egrieket

Kezdődik a pollenallergiások szokásos tavaszi vesszőfutása. Amikor mindened viszket, folyik az orrod, ég a szemed, nehezen kapsz levegőt, akkor érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni.

B. K.

− Se éjjelem, se nappalom egy pár napja. Amennyire imádom a tavaszt, egy ideje annyira rettegek tőle. Pár éve derült ki, hogy allergiás vagyok a pollenekre, ez okozza a panaszokat. A szemem, a fülem, de még a fejbőröm is állandóan viszket. Amikor az első tünetek jelentkeznek, már tudom, mit kell tennem. Ilyenkor kiváltom a patikában a háziorvosom által ajánlott antihisztamin tartalmú gyógyszert és egy pár hétig szedem − meséli Edit, aki évek óta küzd a tavasz durva mellékhatásával, a pollenallergiával

Egerben az egyes állomásokon mért pollenterhelés alakulása 2023. április 24.–április 30. között
Egerben az egyes állomásokon mért pollenterhelés alakulása 2023. április 24.–április 30. között
Forrás: cloud.antsz.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint Egerben a múlt héten a kőris, a fűz, a platán okozott komolyabb gondokat. Emlékeztettek arra is, hogy a hét második felében az esőzések elmúltával a felmelegedés hatására a pollenterhelésismét magas. Az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a kőrisé, a nyíré és a tölgyé országosan közepes, míg a juharé, a fűzé, a platáné, az ostorfáé, illetve a dióé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja a napokban szintén több helyen eléri már a tüneteket okozó közepes koncentrációt. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus-és tiszafafélék, a gyertyán, a sás, a komlógyertyán virágpora, valamint a fenyőfélék, a vadgesztenye, a bükk és az ernyősvirágzatúak pollenje. A  kültéri allergén gombák  spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban  alakulhat, az Alternariáé helyenként eléri a magas szintet. 

Felhívták a figyelmet, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel  telt,  allergén  fehérjéket  nem  tartalmazó  részeiből  áll.  Akiknél  ebben  az  időszakban  jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen  lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket.

Mivel ma hazánkban a statisztikák szerint minden nyolcadik embert érintenek a kellemetlen tünetek, kicsit utána néztünk, mit lehet a mérséklésükre tenni. A Budai Allergiaközpont gyakorlati, jó tanácsai közül válogatattunk.

Azt írják, általában a szélbeporzású növények okozzák a panaszokat, hiszen a szél mindenhová elszállítja a könnyű kis pollenszemcséket. Megtapadnak a bőrön, a ruhán, a tárgyakon, bejönnek a lakásba az ablakokon keresztül, szinte egész nap irritálva a pollenérzékenyeket. A rovarbeporzású fák pollenjei általában nehezebbek, nem szállnak olyan mennyiségben a levegőben, ezért ritkábban okoznak panaszokat. A korán virágzó, barkás növények szezonja általában február végén, március elején – enyhe teleken akár korábban – elkezdődik, aztán áprilisban, májusban és júniusban a különböző fűfélék pollenjei uralkodnak a levegőben, a gyomnövények pedig júliustól vagy augusztustól virágoznak.

Májusban nagyon erős allergén az égerfa, a mogyoró és a nyírfa pollenje, ezek okozzák a legtöbb és legerősebb panaszokat. A kőris, a platán, a tölgy, a fűz és a nyárfa mérsékelten allergén. Május végéig a pázsitfű-félékre is fokozottan érzékenyek lehetünk. 

Mint írják, az allergiaszezonra érdemes felkészülni. Tekintettel arra, hogy az apró pollenszemcsék óriási távolságra eljuthatnak, teljesen elkerülni nem lehet őket, de meg kell próbálni minimálisra csökkenteni a velük való találkozást. A belső terekben a klímaberendezésekbe szerelhető pollenszűrőkkel, a külső környezetünkben pedig gyomirtással, fűnyírással, az allergiát okozó fák kivágásával csökkentsük a koncentrációt!

Mivel a pollenkoncentráció reggel 6 és déli 12 óra között a legmagasabb, lehetőleg ne tartózkodjunk ebben az időszakban a szabadban! Kerüljük a szabadtéri munkavégzést, sportolást! Használjunk maszkot a pollenek kiszűrésére! A lakásunk, autónk ablakait tartsuk zárva, hajnalban vagy késő este szellőztessünk, amikor már kisebb a koncentráció a levegőben! A nap folyamán a hajunkba ragadt nagy mennyiségű pollent az esti hajmosással távolítsuk el! Napközben folyó vízben többször mossunk kezet, majd arcot! A pollenek megkötésére használjunk krémet az orrnyílások környékén! Fiziológiás sóoldattal mossuk ki az orrnyílásainkat! Szemtünetek esetén használjunk napszemüveget és műkönnyet!

Az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat, az immunterápia, ám sajnos ez sem használ mindenkinek. Ezzel a módszerrel – akinél működik – megelőzhetjük az allergiás tünetek kialakulását. A pontos kiváltó ok csak részletes tesztek összevetésével állapítható meg. Mindenekelőtt alapos allergiavizsgálat szükséges. A kezelés sajnos hosszadalmas, költséges, és számos mellékhatása lehet.

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények allergénszerkezete hasonló lehet egyes virágporokéhoz, így a fogyasztásuk ugyanolyan allergiás tüneteket okozhat, mint maga a pollen. Ennek az a veszélye, hogy orális allergia szindróma is kialakulhat, amely gégeödémával járhat, életveszélyes állapotot idézve elő.

Kérdés, milyen gyógyszerekkel lehet enyhíteni a kialakult tüneteket?
Számos biztonságos és szinte mellékhatások nélküli gyógykészítmény áll már az allergiások rendelkezésére. Ezek közül a legismertebbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhetőek, és az orrdugulást leszámítva enyhítik a szénanátha tüneteit. A dekongesztáns hatóanyagú készítmények orrdugulás ellen hatékonyak, mivel összehúzza az ereket az orrban, ezáltal csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát. Ezeket azonban szigorúan tilos 1–2 hétnél tovább használni, ugyanis krónikus orrdugulást okoznak. A pollen okozta tartós orrdugulásnak hatékony gyógyszerei a szteroidtartalmú, vényköteles orrspray-k, melyek csak helyileg hatnak, és a közhiedelemmel szemben a szervezetre nincs káros hatásuk.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában