Ropták

2023.08.24. 19:30

Táncra perdültek az egri Érsekkertben + videó, fotók

Csütörtök délután felpezsdült az érsekkert. A Bródy Sándor Könyvtár a Gajdos zenekarral közösen ismeretterjesztő népzenei programot szervezett.

Fekete-Vadászi Erika

A táncé volt a főszerep csütörtökön az Érsekkertben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Gajdos táncház és hangszerbemutató színesítette a ParkKönyvtár utolsó előtt napját csütörtökön az érsekkerti szökőkútnál.

A Bródy Sándor Könyvtár sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program Kollégiumához, melynek köszönhetően ismeretterjesztő népzenei előadásokat szerveznek a Gajdos Zenekarral közösen. Ennek részeként valósulhatott meg a csütörtöki esemény is a „Velünk élő népzenénk” programsorozat egyik állomásaként.

A nyári melegben sem voltak restek beállni az érdeklődők, hogy Bécsi Gyulától tanulják meg a tánclépéseket.

Mikófalvi muzsikával indult a táncház. A táncok betanítója, Bécsi Gyula  portálunknak elmondta, a néptánc bármilyen korosztály számára remek szórakozási lehetőség, s kiemelte, fontosnak tartja, hogy ápoljuk a hagyományainkat. Egyebek között szatmári tánclépésekkel készültek az eseményre.

A szünetekben pedig közelebbről megismerkedhettek népi hangszerekkel, például nagybőgővel, brácsával és dudával.

A táncházzal egyidőben búcsúzik a ParkKönyvtár az olvasóitól, csütörtökön volt a nyitvatartásuk utolsó előtti napja. Pauer Erika a Bródy Sándor Könyvtár Gyerekkönyvtárának csoportvezetője összefoglalta portálunknak a ParkKönyvtár idei nyarát, amikor ismét az árnyas fák alatt, kényelmes babzsákfotelekben olvasgathattak az arra járók. 
– Nagyon népszerű volt, nagy örömünkre sokan érdeklődtek a ParkKönyvtár iránt, bár azt hozzá kell tenni, hogy a legmelegebb kánikulai napokon érthető módon kevesebben jöttek ki. Több mint ötszáz könyvvel és beiratkozási lehetőséggel vártuk az olvasni vágyókat, emellett társasjátékokat is kipróbálhattak. Bármelyik részlegünkről kikölcsönzött köteteket visszavették a kollégáink, illetve a szolgálatot teljesítő diákmunkásaink, akik aktívan kivették részüket az érsekkerti kitelepüléseinkből – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában