Családfa

2023.09.26. 18:40

A Hatvany-Deutsch család élete első kézből

Hatvanban aligha kell bárkinek is bizonygatni a Deutsch-Hatvany család jelentőségét. A dinasztia a kiegyezést megelőző időktől csaknem egy évszázadokon át meghatározója volt nemcsak az ország gazdaságának, de többek között az egyetemes magyar irodalomban is elévülhetetlen érdemeket szereztek. Történetüket az egyik utolsó élő családtag, Hatvany Helga dolgozta fel.

Tari Ottó

Hatvany Helga könyvbemutatója sokakat érdekelt

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A családnak napjainkban már kevés leszármazottja él. Közülük Hatvany Helga vállalkozott arra, hogy megírja felmenői történetét, Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége címmel.

A kötetet az Ady Endre Könyvtárban zsúfolt nézőtér előtt a szerző mutatta be, akivel Bacsa Tibor újságíró beszélgetett. Az eseményen Szinyei András alpolgármester az önkormányzat és a hatvaniak nevében köszöntötte az írónőt.

Hatvany Helga Magyarországon nőtt fel, de évtizedek óta Amerikában él. Könyvében felmenői memoárját írta meg, amit először angol nyelven publikált, majd egy magyar kiadó is érdeklődött utána. Ekkor a szerző nem lefordította, hanem anyanyelvén újraírta az egész történetet.

– Elsősorban apámról (Hatvany József 1926 és 1987 között élt fizikus, a számítógépes tervezés egyik úttörője – A szerk.) szól a könyv, mert nagyon érdekes élete volt. Mindenki, akinek dióhéjban meséltem róla azt mondta, hogy ezt meg kell írni. Amikor megszületett az ötlet, rájöttem, hogy az ő életét nem lehet családunk története nélkül megfogalmazni, a család bemutatásához viszont ismerni kell a történelmi hátteret – foglalta össze az írónő.

Hatvany Helga csaknem tíz évig gyűjtötte az információkat, több embert felkeresett a világ különböző pontján, megtalálta édesapja első feleségét is Skóciában, és több, a nyolcvanas éveiben járó egykori kollégáját. Mint mondja, rengeteg családi levelet és hivatalos dokumentumot sikerült felkutatnia, könyvtárakban pedig több ezer oldalt olvasott a témában. Így jutott el végül négyszeres dédapjáig, Deutsch Ábrahámig. A szerző tényszerűen mutatja be például, hogyan érintette családját a második világháború, és milyen hatást gyakorolt édesapjára a kommunizmus és az informatika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában