Pályaorientáció

2023.09.15. 17:25

A Készenléti Rendőrség Skorpióval volt jelen az egri szakmaválasztón + fotók

Az Eszterházy téren tartottak szabadtéri, interaktív pályaorientációs rendezvényt Szak(ma)kör 2.0 címmel a Paktum a Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztésért Heves megyében című projekt keretében pénteken. Az esemény hivatalos megnyitóján dr. Juhász Attila Simon. Heves Vármegye Közgyűlésének elnöke és Ignácz Balázs, a vármegye főispánja köszöntötték a kiállítókat – több mint két tucat tanintézményt és céget – valamint a résztvevőket.

Sike Sándor

Kutyás bemutatót is láthattak az eseményre kilátogatók

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A programmal a szakmaválasztáshoz kapcsolódó információk megszerzésében és a megfelelő szakmai elképzelés kialakításában kívánnak segítséget nyújtani – közölte portálunkkal még az esemény előtt a szervező Agria Térségfejlesztési Nonprofit Kft. képviseletében Barta Dóra. Elmondása szerint céljuk a figyelemfelkeltés, amely arra irányul, hogy bemutassa a szakképzettség és a magasabb szakmai és iskolai végzettség megszerzésének esélyt növelő hatását a munkaerő-piacon, valamint a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik számára reális, a munka világába is átvezető pályát mutassanak be lehetőségként, ezzel segítve a fiatalok helyben maradását és a piacképes szakképzettség megszerzésének támogatását.

– Fontosnak tartjuk a fiatalok érdeklődésének felkeltését, ezért idén is minden kiállítónk színes programelemekkel, szakmabemutatókkal, a legfrissebb középiskolai és felsőoktatási felvételi tájékoztatóval, változásokkal és az új felsőoktatási lehetőségekkel, gyakornoki programmal, toborzóponttal, technikai és statikus fegyverzetbemutatóval, pályaválasztási tanácsadással készül mind az általános, mind a középiskolás diákok számára – közölte portálunkkal Barta Dóra.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy tavaly hagyományteremtő céllal indították útjára a Szak(ma)kör című rendezvényüket. Már akkor is elég komoly érdeklődés övezte a rendezvényt. Azok a kiállítók, akiket tavaly vendégül láthattak és felkértek arra, hogy legyenek részesei közös projektjüknek, szinte egytől-egyig itt vannak, akik pedig kiestek, azok helyére kétszeres jelentkezéssel jöttek újak.

A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium standja a rendezvényen 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Úgy gondolom, ez a tény jól mutatja azt a munkát és eredményt, amit sikerült elérnünk a tavalyi esztendőben. A vármegyéről és munkalehetőségeiről szól részben ez a dolog, de a munkához valamilyen módon el kell jutni, fel kell készülni, így a képzési lehetőségekről is szeretnénk részletes tájékoztatást adni, hiszen a Heves vármegyei szakképzési centrumokhoz tartozó szakképző intézmények, továbblépéskor az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is biztosít ilyen képzéseket – fogalmazott a közgyűlési elnök.

Juhász Attila Simon felidézte azt is, hogy  már a szakképzés nem úgy néz ki mint annak idején, szüleink, nagyszüleink idején, hogy meghirdettek szakmákat, s mentek ezekre a képzésekre, függetlenül attól, hogy volt-e szükség abban a témakörben szakemberre. Ma már az intézmények – megállapodások alapján – olyan képzéseket indítanak, amelyekre szüksége van a Heves vármegyei gazdaságnak. A képzések gyakorlatorientáltak, s biztos kimenetet biztosítanak a végző diákok, hallgatók számára.

– A feladatunk, hogy közös platformot teremtsünk. Egymásra találjanak munkáltatók, szakképző intézmények és a diákok – tette hozzá.

Köszöntőjében Ignácz Balázs főispán arról beszélt, hogy ennek a rendezvénynek az elsődleges célja az, hogy a Heves vármegyei munkaadók és a leendő munkavállaló diákok megkapják a kellő információt. Nagyon sok cég, iskolák képviselői vannak jelen, így minden információ elérhető.

– Ez év júliusi adatok szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta – 2010 óta folyamatos csökkenés mellett – 3,9 százalék. Azt jelenti ez, hogy nagyon kemény munkát végez mind a politika, mind a gazdaság, mind a társadalmi oldal. A további csökkenéshez, ahhoz, hogy a munkavállalók megtalálják a kapcsolatot a munkaadókkal, szükség van az ilyen rendezvényekre. A Heves Vármegyei Kormányhivatal is itt van, mi is megteszünk mindent ennek a munkának a támogatásáért – mondta a vármegyei főispán.

Az Eszterházy téren egyébként az esemény idején nem csak azoknak volt látnivaló, akik konkrétan pályaorientációs okból jártak itt, hanem minden járókelőnek. Említhetjük akár a kisérő műsorokat, közöttük a maklári kötélugró világbajnokokat épp úgy, mint készenléti rendőrség kiállított fegyverarzenálját a Skorpió gépfegyvertől a az AMD géppisztolyon át az ajtótörő szerszámig.

A kéttucatnyi kiállító között ott láthattuk az Europe Direct Heves vármegyei csapatát épp úgy, mint a Sanatmetal, vagy az Emerson kiállítóit. Miszné Mestellér Zsuzsanna, az Európa Direct vezetője kérdésünkre elmondta: fontosnak tartják, hogy jelen legyenek az ilyen eseményeken. Éves szinten 6-8 kitelepülésük van, de igen gyakran falvakba is elmennek, hogy ne csak a vármegyeszékhelyen kaphassanak tőlük tájékoztatást. Elmondása szerint ezen a rendezvényen is igyekeznek megszólítani minden korosztályt. A fiataloknak pedig kvíz feladat kitöltését kínálják, s aki jól válaszol apró ajándékot kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában