Chrono Classic

2023.09.23. 20:34

Az angol beteg ősöreg Fordja az egri Érsekkertben parkolt + fotók

Közel száz veteránautó és különleges youngtimer vonult fel szombaton délután az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkertben az idei negyedik Chrono Classic futam záró helyszínére. Az autók között akadt egy, ami különösen kilógott a sorból: az 1996-ban bemutatott, s kilenc Oscar-díjat elnyert filmdrámában, Az angol betegben láthattuk ezt a Fordot, amelynek magyar tulajdonosa van.

Sike Sándor

Az 1996-ban bemutatott, kilenc Oscar-díjat elnyert, Az angol beteg című filmdrámában volt látható ez az öreg jármű

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Majosházi-Magyar Andrea a Chrono Classic szervezője arról tájékoztatta portálunkat, hogy szombaton, egy kellemes reggeli után, 8 óra 50 perckor indult a mezőny – 98 veteránautó és különleges youngtimer, nagyrészt több, mint 30 éves autó – Domonyvölgyből, a Lázár Lovasparkból. A járművek a KRESZ szabályait betartva, 270 kilométer megtétele után érkeztek Egerbe, a Szmrecsányi Lajos Érsekkertbe szombaton késő délután.

A szervező portálunknak elmondta: nem konvojban haladtak az autók, néhány megállópontjuk volt, ahol az úgynevezett 1/100-as feladatokat teljesítettek. Századmásodperces pontossággal kellett haladni a fotócellák között, illetve néhány pecsétet kellett megtalálni az útvonalon. Voltak persze olyan megálló pontok is, ahol egy frissítőt, kávét kaptak, s volt egy hosszabb ebédszünet is.

Ez a Chrono Classic verseny az Old Timer Szuper Kupa sorozat része, annak is a negyedik záró fordulója volt ebben az évben. A résztvevők többsége ezeken a futamokon indul és itt találkozik újra, de mindig, minden évben, minden alkalommal vannak új résztvevőik is. Akik valakitől hallották, hogy jaj de jó a program és eljöttek.

– Alapvetően három nagy kategóriában hirdetünk helyezetteket, ez az extra, a szuper és az open kategória. Utóbbit például azoknak a résztvevőknek hirdetjük, akik még soha nem vettek részt ilyen versenyben. Ezen túl van legjobb női párosunk, valamint csapatverseny is. Ezen túl az úgynevezett 1/100-as szakaszok győztesei mind kapnak díjat. Ezeken a szakaszokon nem számít, hogy egy 300 lóerős Ford Mustanggal, vagy pedig egy 17 lóerős járművel visz az autó, az előírt teljesítési időt kell pontosan betartani, s mindkettővel ugyanúgy sikeresen teljesíthető – mondta el portálunknak Majosházi-Magyar Andrea.

A szervezőtől megtudtuk: idén ez a második alkalom, hogy Egerbe jöttek. Az előtt, hosszú évekig Székesfehérvárról indultak és mindig Balatonlellére futottak be. Időközben annyira megduzzadt a létszám, hogy már nem fértek el a balatonlellei kikötőben, amit egyébként nagyon szerettek.

– Ezért döntöttünk egy merészet tavaly, hogy jöjjünk el egy teljesen másik irányba. Eger egy csodálatos szép város, amit nagyon szeretünk. Az új vonalvezetésnek a résztvevők is nagyon örültek – tette hozzá a szervező.

Rákérdeztünk arra is, hogy milyen különleges autók vonulnak fel. Andrea mindenek előtt azt a Fordot említette, amely az 1996-ban bemutatott, kilenc Oscar-díjat elnyert, Az angol beteg című filmdrámában látható. A Fordnak magyar a tulajdonosa, s azt mondja, hogy a sivatagi filmkészítés következményeként még mindig kerülnek elő homokszemek az ősöreg autóból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában