Ünnep

2023.09.15. 11:25

Az egykor világhírű parádi gyógyhely megmentése a cél

Ahhoz, hogy az egykori világhírű parádi gyógyüdülőhely visszanyerhesse a régi pompáját, hosszú lesz az út, de ahogy a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István mondta: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Barta Katalin

Parádon az értékek megóvása érdekében töltöttek egy szép estét

Forrás: Facebook

A múlt szombaton megtelt a parádi közöségi ház, a Polgári Esték újabb állomásaként. A rendezvény főszereplője Pere János, a Magyar Érdemkereszt Ezüst fokozatával és Életműdíjjal kitüntetett dalénekes, dalgyűjtő volt, aki a rendezvény főszervezőjével, Szakács Zalánnal beszélgetett az életpályájáról és énekelt a szebbnél szebb dalaiból, nótáiból.

A rendezvény kezdetén az est házigazdája, Mudriczki József, Parád polgármestere üdvözölte a jelenlévőket.

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP főtitkára képviseletében Daróczi László főtanácsadója köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyosan köszönte azt a kiállást, amellyel a parádiak támogatják és külön önkormányzati határozatban állnak ki a kormány gyermekvédelmi intézkedései mellett.

Ezt követően a rendezvény apropójáról beszélt: „Parád életében kiemelkedő dátum az 1893-as esztendő, amikor megnyitotta kapuit a ma is jól működő Erzsébet Szálló. Szintén 130 évvel ezelőtt adták át a víz-gyógyintézetet, és ezzel együtt a fürdői részen elkészült a teljes körű vízi-közmű hálózat is. E kerek évforduló előtt is történt már jelentős fejlesztés a település életében, mégpedig, amikor 1883-ban kiépült a Klarissza-forrás, amelynek vize a vashiányos állapotokra igen jótékony hatással van. A forrás a modern medicinák korában is közkedvelt és napjainkban is nagy látogatottságnak örvend.”

A sort folytatva felidézte azt is, hogy „85 esztendővel ezelőtt vehették birtokba a fürdőhely vendégei a teljesen felújított és kibővített Ybl Szállót, s ugyancsak 85 esztendeje annak, hogy Haranghy Jenő festőművész megbízást kapott arra, hogy az 500 férőhelyes nagyvendéglő belső díszítését táblaképek, az úgynevezett pannók megfestésével elvégezze. Ezeknek, a felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselő festményeknek a méltó megőrzése, továbbadása a következő generációk részére mindannyiunk közös feladata. 

Az egykori világhírű üdülőhely régi fényét szeretnék visszakapni
Az ünnepi vacsora előtt a területfejlesztési miniszter helyettesének képviseletében jelen lévő Daróci László főtanácsadó és Seszták Oszkár, a KDNP alelnöke Szakács Zalán főszervező invitálására megtekintették Parádfürdő történelmi magját. A Freskó étterem szemrevételezése során elhangzott, hogy a tavaly elnyert közel 300 millió forint az előirányzott munkálatok elvégzéséhez már nem lesz elegendő a jelentős építőipari áremelkedések miatt, ezért plusz forrásokra lesz szükség.  Parádfürdő rehabilitációja a kormányzat közreműködése nélkül nem tud megvalósulni, mert mind az önkormányzatnak, mind pedig az üzleti szférának túl nagy falat lenne. Ahhoz, hogy az egykori világhírű gyógyüdülőhely visszanyerhesse a régi pompáját hosszú lesz az út, de ahogy a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István mondta: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Elhangzott, hogy az eredményes önkormányzati pályázatnak köszönhetően, 300 millió forint áll rendelkezésre a Freskó Étterem felújítására, a képek megmentésére. S ha már a 85-ös számnál tartunk, 1938-ban nyitotta meg kapuit a Bauhaus-stílusú strandfürdő, amely ma már csak fényképekről, korabeli képeslapokról köszön vissza az utókorra. Fontos megemlíteni a Parádfürdői Állami Kórházban megrendezett országos gasztroenterológiai orvos-kongresszusokat. 1958 és 1973 között az 1965-ös esztendő kivételével minden tavasszal itt bonyolították le e rangos szakmai-tudományos programot.

A főtanácsadó ismertette a kormány célját is, jelesül azt, hogy minden fejlesztés, korszerűsítés, amely az elmúlt, mintegy másfél évtizedben megtörtént és a jövőben is megtörténik hazánkban, a jövőt szolgálja. Azt, hogy a helyi igények szerint, közösen gyarapítsuk az ország különböző megyéit, járásait, településeit. A cél az, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön. Fontos kiemelni, hogy ezen feladatnak az eddigieknél is hatékonyabb és eredményesebb megvalósítása érdekében kapott kiemelt szerepet a kormányzati struktúrában a területfejlesztés. Olyan közösségeket építünk, ahol jó élni és megélni mindazt, ami magyar: nyelvünket, kultúránkat, épített és természeti örökségünk nyújtotta lehetőségeinket épp úgy, mint helyi szokásainkat, hagyományainkat.

Seszták Oszkár, a KDNP alelnöke, az Önkormányzati Tagozatának az elnöke és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Közgyűlésének elnöke arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer fejlődése a területfejlesztésben csúcsosodik ki, s a megyéinket II. Rákóczi Ferenc már szorosan összekötötte, ami Parádon az üveggyártás megteremtésében öltött testet. Nyomatékosítottta az identitásőrzés fontoságát, ami a vármegyei önkormányzatoknak is fontos feladata. A népviseletünk és a kultúránk őrzése nem alacsonyodhat a nosztalgikus vállalkozás szintjére.

A műsort követően a közönség agapén (szeretetlakomán),  míg a meghívottak az éppen jubiláló Erzsébet Szállóban az ünnepi díszvacsorán vették részt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában