Ranglista

2023.09.22. 07:30

Európa legjobb intézményei között az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Megfelelt a kritériumoknak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, így szerepel az európai ranglistán.

Molnár Helga

A Líceum, az Eszterházy Károly Egyetem épülete Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Tizenöt magyar felsőoktatási intézmény szerepel Európa legjobbjai között egy nemzetközi rangsor regionális listáján. Az értékelés során közel hétszáz egyetem teljesítményét mérték össze az oktatási, a kutatási, a gazdasági eredményesség, valamint az elismertség alapján. Ezen kritériumoknak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is eleget tett, így intézményünk is szerepel az európai ranglistán – írja az EKKE honlapján.

Először jelent meg a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listája. Ennek részeként 46 ország egyetemeit vizsgálták, és a legjobb 690 intézmény közé rögtön 15 magyar egyetem, ezen belül 7 a legjobb 400-ba is bekerült. A 15 rangsorolt magyar felsőoktatási intézmény közül 3 egyházi fenntartású, úgymint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem.  A rangsorban szintén helyet kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi, a Miskolci, a Pannon, az Óbudai, valamint a Soproni Egyetem.

Világszinten a két legelismertebb és az hallgatók által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education (THE). Ezek elsődlegesen nem az egyetemek méretét, összesített teljesítményét, hanem oktatási, kutatási, gazdasági eredményességét és minőségét, valamint nemzetközi diákok, oktatók arányát és az elismertséget mérik.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az eredmények kapcsán úgy fogalmazott: a magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve 7, két éve 9, tavaly már 11 felsőoktatási intézményünk szerepelt a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában