Szeméthegyek

2023.09.20. 06:54

Felszámolta a hulladékhalmokat a városgondozás az egri Katona térről

A hajléktalanok és a „kukázás” után hátrahagyott hulladék jellemzően gyakori Egerben. A városgondozás rendszeresen szedi a szétdobált hulladékot a csikkes kukák körül.

Szabadi Martina Laura

Hajléktalanok állandó tartózkodási helyévé vált a Katona téri közterület

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A Városgondozás Eger a város önkormányzatával egyeztetve a hulladék elszállítását és a terület körültekintő fertőtlenítését szeptember 19-én elvégezte – közölte Eged István Renátó portálunkkal. Mint ahogy arról már beszámoltunk, hajléktalanok tartózkodtak a Katona téri társasházak környékén, s tevékenységük nyomán szemétre és bűzre panaszkodtak a lakók.

– Sajnálatosan a területen visszatérő probléma a hontalanok életvitelszerű ott tartózkodása, hulladékhalmozása és egyéb – higiéniai szempontból nagy gondot okozó – tevékenysége. A terület takarítását időről időre elvégzi társaságunk, de hosszú távon ez nem jelent megoldást. Hatóságilag nincs jogunk intézkedni, ebben szükséges az önkormányzat és a rendvédelmi szervek együttműködése. A „kukázás” után hulladékgyűjtő edények körül hátrahagyott hulladék sajnos jellemzően nagy mértéket ölt városunkban. A köztéri hulladékgyűjtők környezetét rendszeresen takarítjuk, szedjük össze a szétdobált hulladékot. Elmondható, hogy az edényzetek ürítése így dupla munkaidő ráfordítást jelent, mely természetesen annak költségeiben is megmutatkozik. A lakosság, az ide látogató turisták illetve az önkormányzat részéről jogos elvárás utcáink, közterületeink tisztasága. A városgondozás hatáskörébe az önkormányzat által meghatározott közterületek tisztítása, illetve az ott illegálisan elhagyott hulladék elszállítása tartozik – meghatározott időközönként és mennyiségig. Fontos hangsúlyozni, hogy a városgondozásnak minderre egy meghatározott keretösszeg áll a rendelkezésére, amiből adott esetben az egyéb feladatainkra szánt forrást szükséges elvonni, ha túl sok az illegális hulladék. Ösztönözzük tehát a lakosságot, hogy közösen lépjünk fel az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében – részletezte a helyzetet az ügyvezető.

Kiemelte, a város hontalanjainak helyzetét viszont a városgondozás nem tudja rendezni, nem is ez a feladatunk – ez egy szociális kérdés.

– Ettől függetlenül állunk rendelkezésre, ha bármiben segíteni tudjuk a probléma megoldását, és a lakosságtól hozzánk beérkező bejelentéseket is szívesen vesszük, ezekre sürgősen szoktunk reagálni – hangsúlyozta a városgondozás vezetője.

A takarítás eredménye
Forrás: Városgondozás Eger Kft.

A Heves Vármegyei Rendőr- Főkapitányság tájékoztatása szerint abban az esetben is tehetnek bejelentést a polgárok, ha a szemétben turkálnak vagy kipakolják azt illetéktelenek, de arról is tájékoztatták portálunkat, hogy mi a teendő, ha hajléktalanok zavaró módon viselkednek. Ha bárki szabálysértést, vagy bűncselekményt észlel, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon. Gyermek, vagy fiatalkorú esetén, ha nincs kéznél telefon, egy közelben lévő felnőttől érdemes segítséget kérni.

– A helyszínre irányított rendőrök minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket. A cselekmény súlyától függően például figyelmeztetésben részesítenek, bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentés készítenek, de egészségügyi probléma esetén biztonsági intézkedés keretében a mentőszolgálat segítségével el is szállíttathatják az érintett személyt – tájékoztatták portálunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában