EKKE

2023.09.15. 20:36

Gyászol az egri egyetem

51 éves korában elhunyt az egri egyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója.

Heol.hu

– Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, becsülték és szerették, hogy Dr. habil. Virág Irén, neveléstörténész, a pedagógusképzés egyik meghatározó képviselője, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója 51 éves korában elhunyt - adta hírül az egri egyetem a honlapján.

Mint írják, munkáját, hivatását az utolsó pillanatig alázattal és felelősségteljesen végezte, sokszínű, eredményekben gazdag pályafutása példát teremtett munkatársai és tanítványai számára is. Szívén viselte kollégái sorsát, minden munkatársa felé segítőkészség jellemezte, útmutatásait nagy szakmai tudás és emberi bölcsesség kísérte. Emberséges, korrekt és következetes volt, tanítványai is szerették. 

Dr. habil. Virág Irén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója
Dr. habil. Virág Irén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Intézetének volt az igazgatója
Forrás: uni-eszterhazy.hu

– Dr. habil. Virág Irén 2000-től főállásban dolgozott az intézményünkben. Tudományos fokozatát 2008-ban szerezte neveléstudományok területen summa cum laude minősítéssel a Debreceni Egyetemen. A habilitációs előadásainak megtartására 2021 szeptemberében került sor az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában. Vezetői feladatokat 2013 óta látott el, 2013-16-ig a Neveléstudományi Tanszék, 2017-től a Pedagógia Tanszék tanszékvezetője, a Neveléstudományi Intézet megbízott, majd 2017-től kinevezett intézetigazgatója. Az oktatott tantárgyai köre alapvetően a neveléstörténet, didaktika és alkalmazott pedagógia témaköreibe sorolhatók. Rendszeresen tartott doktori iskolás kurzusokat Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában, emellett meghívott oktató volt a Pécsi Tudományegyetem BTK „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolában. Témavezetése alatt 4 doktorjelöltje szerzett PhD fokozatot - írja az egyetem közleményében.

Kiemelték, Dr. habil. Virág Irén 2012-2015 között az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíjat nyerte el. Aktív szereplője volt a hazai tudományos életnek, számos tudományos és szakmai szervezet tagja vagy elnöke volt, ezek közül kiemelendőek az alábbiak: MTA Köztestületének és az MTA Neveléstörténeti Albizottságának tagja, az MTA MAB Pedagógiai Szakbizottságának elnökségi tagja, az MTA MAB Nevelésfilozófiai és Pedagógiatörténeti Munkabizottságának tagja, a HERA (Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete – Hungarian Educational Research Association) Egri tagszervezetének elnöke, és Neveléstörténeti Szakosztályának tagja, a World Council of Comparative Education Societies tagja, az Acta Universitatis de Carolo Eszterházy Nominate Sectio Paedagogica főszerkesztője. Műhelyteremtő tevékenysége során 2015-ben létrehozta a Pedagógia Tanszéken Az óvoda-iskola átmenet kutatócsoportot, majd 2016-ban elindította a hozzá kapcsolódó szakmai fórumot.

Hozzátették, Dr. habil. Virág Irén a nemzetközi tudományos életben is jelen volt, 2014 óta nemzetközi kapcsolatot épített ki az ausztriai Pädagogische Hochschule Burgenland-dal, emellett rangos nemzetközi konferenciák (ISCHE, International Interdisciplinary Conference, Transitionen in pädagogischer und historischer Perspektive vom Mittelalter bis zur Neuzeit) rendszeres német nyelvű előadója. Munkásságát öt alkalommal ismerték el tudományos díjjal: 2011 Eszterházy Károly Főiskoláért díj, 2014 MTA– MAB Mérei Ferenc díj, 2015 Somos Lajos Díj, 2018 Minerva Agriensis – Nők a tudományért díj, 2019 Eszterházy Károly Emlékérem formájában.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában