Hagyományőrzés

2023.09.18. 20:16

Ismét Hevesben rendezték meg a Nemzetközi Szőtteskonferenciát

A konferencián régi és új dolgokkal egyaránt találkozhattak a szakmabeliek elméleti és gyakorlati oktatás keretében egyaránt. A konferencia gondolata három évtizedre tekint vissza.

Hornyák Réka

Ismét Heves adott otthont a konferenciának Archív fotó

Forrás: Hagyományok Háza

A XI. Nemzetközi szőtteskonferenciának hagyományosan, ismét Heves adott otthont – olvasható a Hevesi Hírportál oldalán.

A XXIII. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódóan, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány a Hagyományok Házával, Heves Város Önkormányzatával, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel, valamint a hevesi Művelődési Központtal együttműködésben rendezte meg a XI. Nemzetközi Szőtteskonferenciát Hevesen, szeptember 15. és 17. között.

A rendezvényen nyolc előadó tartott elméleti előadásokat. Ezek mellett a gyakorlatok is fontos szerepet kaptak, ahol a módszereket, az alkalmazható technikákat, az eszközök ismeretét lehetett elsajátítani. A konferencia időtartamának egyik felét az elméleti ismeretek, másik felét a gyakorlati ismeretek töltötték ki. A találkozó egyben fórum is, így nagyon nagy szerep jutott a személyes beszélgetéseknek és konzultációknak.

– Napjainkban az újragondolás időszakát éljük, ennek megfelelően az eredeti forrásanyagokból a mai kor igényeinek megfelelő funkcionális tárgyakat, tárgy-együtteseket tervezünk. A jelenlegi konferencián is ezek tervezésére és alkalmazására keressük a módszereket, ugyanakkor új gondolatként beszélünk a régi szőttesek újra-hasznosításáról is – mondta el Báder Miklósné a beszámolójában.

A hevesi művelődési központban tartott programon a szakma kiválóságai mellett jelen volt Szabó Zsolt, térségünk országgyűlési képviselője és Varga Szimeon országgyűlési képviselő, egyben a Hungarikum Bizottság tagja. Részt vett az eseményen még Landgráf Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és az országos pályázat zsűrijének elnöke. Továbbá jelen volt Benedek Krisztina, a Hagyományok Háza szakcsoport vezetője és Sveiczer Sándor, Heves polgármestere. A konferencia védnökei Landgráf Katalin, textilművész és Sveiczer Sándor, Heves város polgármestere voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában