Jubileum

2023.09.09. 19:55

Karácsond egészen jól néz ki a 700 évéhez képest + fotók

Szombaton ünnepelte a település az első írásos említésének kerek jubileumát.

Szabó István

Büszkén viszik a 700 éves település zászlaját

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Karácsondon szombaton ünnepelték meg a település első írásos feljegyzésének 700. évfordulóját. Az első hiteles oklevél 1323-ból említi a községet Karachund néven. Az írás kiállításának pontos dátuma is ismert, így március 21-e tekinthető a falu születésnapjának. 

Az emlékező eseménysorozat igazából már pénteken elkezdődött. Átadtak a Hunyadi úton egy új játszóteret. Barczy Mátyás szobrának avatására is sor került. Ő a község egy korábbi plébánosa volt, idén éppen 100 éve született. A tiszteletére néhai Kiss József készítette a szobrot 2019-ben. Karácsond egy napja címmel kiállítás is nyílt a könyvtárban, amely a település régmúltját idézi, és október végéig tekinthető meg.

A szombati rendezvényeket Földi Csaba polgármester nyitotta meg. Nyitóbeszédében kitért arra, hogy a település eredete vélhetően régebbre nyúlik vissza az ismertnél, de 1323. március 21. tekinthető Karácsond születésnapjának. 

– Karácsond megélt 700 évet. Azt gondolom, csakúgy, mint egy családnak, a település közösségének is szüksége van egy olyan ünnepi napra, mint a mai. Idén a nyári fesztiválunkat nem tudtuk megrendezni, viszont a mai eseménysort annál magasabb színvonalúra szerveztük. A település virágzik, sikeres és élhető. Természetesen vannak kitűzendő és elérendő céljaink még, ezen dolgozunk. Ilyenek a folyamatban lévő beruházásaink. Az óvoda egy csoportszobával való bővítése és egy minibölcsőde csoport kialakítása már elindult néhány hónappal ezelőtt. Hétfőn kezdődik a minibölcsőde építésének második üteme, a több mint 250 négyzetméter alapterületű, leendő épület alapozása. Ez vélhetően a művelődési ház felújításával is együtt jár majd. Erre több megnyert pályázattal rendelkezünk, az előkészítés és a tervezés már folyamatban van. Bízom benne, hogy jövő ilyenkor már a kivitelezés is befejeződik. Beadtuk a Szent István út felújítására is a pályázatunkat. Mindenképpen szeretnénk megvalósítani ezt is, folyamatosan egyeztetünk ez ügyben Szabó Zsolt országgyűlési képviselővel is. Tudjuk, hogy itt nem állhatunk meg, rengeteg a feladatunk, vannak közös terveink – fogalmazott Földi Csaba.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, hogy úgy szokásunk gondolkodni, hogy tiszteljük a múltunkat, az őseinket, szeretjük és építjük a jelenünket, hiszünk a jövőnkben.

– Meggyőződésem, hogy a karácsondiak az elmúlt 700 évet így töltötték, így építették a települést. Ma azért vagyunk itt, és azért tudunk ékes magyar beszéddel megszólalni, mert az őseink itt voltak és dolgoztak. Nekünk az a feladatunk, hogy legalább olyan, ha nem még jobb állapotban, mint örökül kaptuk, tovább adjuk gyerekeinknek, unokáinknak azt az értéket, amelyet eleinktől kaptunk. Amikor a karácsondiak elmondják nekem, hogy mit szeretnének megvalósítani, hogy jobb legyen a faluban élni, a fiataloknak letelepedni – az számomra mindig kihívást jelent. Nem munkának tekintem a megvalósítását, hanem a jövőbe vetett hitnek. Az első 700 év már megvolt. Sokszor ennyi jön még. Mi, akik itt élünk, ragaszkodunk a településünkhöz, a szülőföldünkhöz, a nyelvünkhöz, a magyarságunkhoz. A büszkeséget tanítsák meg a gyerekeiknek és az unokáiknak, hogy itt sokáig magyar nyelven, magyar gondolatokkal tudjunk együtt ünnepelni. A mai programok során is beszélgessenek a családtagokkal, a barátokkal. Higgyék el, ez a legfontosabb. Ezt senki el nem veheti tőlünk. A szülőföldet, Karácsondot senki el nem veheti tőlünk – emelte ki a hallgatóságnak Szabó Zsolt.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke tréfásan azzal kezdte, hogy Karácsond a 700 évéhez képest igen jól néz ki. 

– Az életkor önmagában nem érdem, hanem állapot. Ez az állapot azonban nem javulna napról napra, ha nem lennének olyan elkötelezettek a karácsondiak a fejlesztésre. A megyei források felhasználásánál is látom, hogy Karácsondon óvoda és bölcsőde épül, hiszen a helyiek ugyanúgy, mint a magyar kormány, a jövőbe fektetnek be, azért dolgoznak. Látszik az összefogás, de nemcsak a munkában, hanem az ünneplésben is. Az, hogy a gyermekeikért és a jövőjükért dolgoznak, azt mutatja, hogy Karácsondnak nemcsak 700 év múltja, hanem, őszintén bízom benne, ugyanennyi jövője is lesz – jelentette ki dr. Juhász Attila Simon. 

Ezután Karácsond felvidéki és az erdélyi testvértelepüléseinek képviselői tolmácsolták a községeik jókívánságait. A köszöntők után kiderült, hogy a jeles évforduló adott alkalmat Karácsond új címerének, illetve azzal ellátott új zászlajának leleplezésére. Az új címert Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, heraldikus alkotta, aki Földi Csabával együtt leplezte le az új szimbólumot. A község megújult jelképét Balog Gyula római katolikus plébános, kanonok áldotta meg. Az évforduló tiszteletére alapított emlékplaketteket is átadtak a megnyitó végén.

A programok sora ezután szüreti felvonulással indult, közreműködtek a Szihalmi Fúvósok és az Egri Majorette Egyesület. A nagyszínpadon a Gesztenyéskerti Napköziotthonos Óvoda műsorát a Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola produkciója követte, majd az adácsi Zéta Kulturális Egyesület táncosai léptek fel. A zenei programok sorát Bokor Ria nyitotta Gyémánt Valentin előtt. Őket Zoltán Erika fellépése követte. Az esti sztárvendég 21 órai kezdettel a Curtis Live Band. Utána a tűzijátékot utcabál követi.






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában