Batul Fesztivál

2023.09.10. 11:35

Két fával gyarapodott a mónosbéli almáskert + fotók

Helyi tehetséges gyerekek, de az Alma Együttes és Kovács Kati is a mónosbéli Batul Fesztivál fellépői voltak.

Tóth Balázs

Az almafák az összetartozást is jelképezik

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Idén is megrendezték a mónosbéli Batul Fesztivált, amelynek fő fellépői az Alma Együttes, valamint Kovács Kati voltak szombaton délután. A rendezvény nyitányaként helyi fiatalok léptek föl kora délután, majd a nemrég született gyerekek családjai, valamint sokan mások kilátogattak az almáskertbe, hogy az utóbbi egy évben született kislányok tiszteletére fát ültessenek. Idén Sánta Róza Veronika és Daróczi Réka Anna kaptak egy-egy batul almafát, amelynek földbe helyezésében testvéreik segédkeztek.

Varga Sándorné polgármester mesélt az egykori szervita almáskert történetéről, mint mondta, az almafák az összetartozást és az idetartozást jelképezik, a növények pedig meghálálják a törődést, a mónosbéliek felelőssége gondoskodniuk örökségükről, ezt a hagyományt szeretnék továbbadni a gyerekeknek. Hangsúlyozta a természet ajándékainak elfogadása és tisztelete fontos a gyereknevelésben. Kovács László címzetes apát, plébános megáldotta a termést, illetve a gyerekek családjait. Kiemelte, nem szabad sajnálni az időt a munkára, a gondolkodásra, a játékra, az olvasásra, arra, hogy az ember barátságosnak legyen, álmodjon, tudjon szeretni és hogy őt is szeressék.

A délutánt süteményverseny színesítette, ezúttal is rengeteg finomságot kellett megkóstolnia a zsűrinek, és természetesen helyben, a művelődési ház udvarán is készült sütemény, a szokásos almás fánk. A sütik aztán a bográcsos vacsora után el is fogytak. A napot a Pattantyús Martalócok íjászkodása, népi játékai, illetve fegyver és viselet bemutatója színesítette.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában