Családi nap

2023.09.30. 15:25

Köpülni és vívni is megtanulhatnak a lurkók a Tarisznyavári mulatságokon Egerben + fotók

A Dobó István Vármúzeum őszi programja a Várműhelyben megismerteti a kisiskolásokat a népi hagyományokkal. Szombaton családi napot tartottak.

Szabadi Martina Laura

Tarisznyavári Mulatságok a Dobó István Vármúzeum Várműhelyében

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Többféle kézműves technikával lehet megismerkedni. Egészen távolról is érkeztek hozzánk népművészek a különböző mesterségeket bemutatni – tájékoztatta portálunkat Földi Viktória, a Dobó István Vármúzeum közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezetője szombaton a Várműhelyben a Tarisznyavári mulatságokhoz kapcsolódó családi napon.

Hasznos dolgokkal ismerkedhetett meg a fiatal generáció 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Hét éve tartjuk meg ezt a rendezvényt, melynek egyik célja a várműhely bemutatása. Az ismeretek a múzeumi műtárgyakhoz kapcsolódnak. lehet korongozni, agyagozni, fajátékot készíteni, nemezelni de akár kipróbálhatják a köpülést is. Megismerkedhetnek a kora újkori hagyományokra épülő konyhával, a középkori edényekkel, gyógynövényekkel, a kora újkori – sorolta a lehetőségeket. Elmondta, kisállat simogató, vívásoktatás és vitézi próba is várja az érdeklődőket.

– Mindez azért jó, mert manapság már nagyon kevesen ismerik ezeket a hagyományokat, egyre kevesebb helyen van állat és kert. Nem biztos, hogy találkoznak tehát mindezzel – emelte ki.

Az állatok sem hiányoztak
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra egész évben várják az iskolákat, mely során  a kora újkori várnép életmódját ismerhetik meg az egyes mesterség-bemutatók alapján. Mialatt új és hasznos ismeretet sajátítanak el a látogatók, az alkotás örömének részesei is lehetnek, tűzzománcból díszgombot, vagy akár egy zúzoló nevű hangszert is elkészíthetnek. A legkisebbeket állatsimogató és a hozzá kapcsolódó játékos feladatok várják. A programon résztvevő érdeklődők 15 órakor pedig egy különleges vezetett vársétára indulhatnak, mely érinti a nap témájához kapcsolódó várbeli helyszíneket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában