Kutatók Éjszakája

2023.09.29. 15:09

Krumplipuskával is lőttek, s a kémia is menő volt az egri Eszterházy téren

Felpezsdült az az élet pénteken az egri Eszterházy téren. Már reggel elkezdődött a Kutatók Éjszakája.

Hornyák Réka

A fizikai, kémiai kísérletek lenyűgözték a látogatókat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Kutatók Éjszakája programsorozat nem maradt ki idén sem Eger programjaiból. A sokak által várt eseményt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen szervezte meg. Változatos programokkal egész nap várják az érdeklődőket az egyetem épületeiben és az Eszterházy Téren.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A sok fajta programon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának, Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, fiúknak és lányoknak egyaránt. 

Idén szeptember 29-én, pénteken reggel nyolctól éjfélig tartanak a szórakoztató, inspiráló előadások, látványos kísérletek, laborbejárások, gyárlátogatások, koncertek, játékos feladatok és bemutatók. Kiemelt téma a fenntarthatóság és a klímavédelem, többek között a klímaváltozás hatásainak bemutatása és az ökotudatos életmód szemléltetése. A résztvevő, innovatív ipari cégek és további szakmai szereplők az energiahatékonyságról és klímavédelemről szóló feladatokkal, ügyességfejlesztő és képességvizsgáló eszközökkel is készülnek. Az egyetem kutatói és oktatói pedig a közkedvelt kémiai és fizikai show mellett a tudomány minden területéről érdekes előadásokkal várják a diákokat. 

A Kutatók Éjszakáján minden évben sok gyermek vesz részt Egerben is. Ez egy remek alkalom arra, hogy a diákok gyakorlatban is lássák a iskolában tanultakat, valamint, hogy bővíthessék tudásukat. Idén is több osztály látogatott el a rendezvényre. 

– Egy ötödikes osztállyal érkeztünk ide az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskolából. Elsőként a kémiai show-n vettünk részt, ami nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen rendkívül látványos és izgalmas volt. Ezután a Bazilikában voltunk szentmisén, Szent Mihály Főangyal Ünnepén, ahol egy nagyon szép prédikációt hallottunk. Utána átmentünk az egyetem belső udvarára, ahol flambírozott palacsintát ettünk, a gyerekek az evés mellett megtanulhatták, hogy hogyan kell flambírozni. Ezt követően a Tittel Pál Könyvtár folyosóján néztük meg az időszaki kiállítást. A napunkat egy zenei produkció meghallgatásával zártuk le. Nagyon változatos program volt, a gyerekek végig jól érezték magukat – nyilatkozta Ballagóné Csernyák Éva, az gyakorló iskola pedagógusa, aki idén először vett részt a Kutatók Éjszakáján. 

A tanárnő állítását a helyszínen megerősítette egy diákja is.

– Nagyon tetszett minden és jól éreztem magam. Az osztályommal már tavaly is voltunk itt, akkor is és most is a kémia show volt a kedvencem, most az egyik barátommal az első sorból néztünk végig. Nagyon várom, hogy legyen már kémia órám és azt is, hogy jövőre is jöhessek ide – mondta boldogan Hajdú Benedek, ötödikes tanuló, aki a nap végére se fáradt el.

Az Eszterházy tér és a Leányka úti campus között az érdeklődők a Kutatók Éjszakája különjáratot is igénybe vehetik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában