Évnyitó

2023.09.08. 13:59

Megnyílt az egri egyetem 250. tanéve + fotók

Nagy múltú intézménybe nyertek felvételt az új hallgatók – mondta ezt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora a pénteki tanévnyitó ünnepségén.

Molnár Helga

A program szentmisével kezdődött a bazilikában

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ünnepélyes keretek között pénteken nyitotta meg az intézmény 250. tanévét. A program szentmisével kezdődött a bazilikában, melyet Ficzek László, általános helynök celebrált. Ezt követően dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor köszöntötte a megjelenteket.

– Jó képzelőerővel elképzelhetjük azt a pillanatot, amikor a Domus Universitatis, az Egyetemi Ház – amely szemben található a bazilikával – először megnyitotta kapuit 249 évvel ezelőtt 1774-ben, amikor diákok, tanárok és hozzátartozók boldog zsibongása közben az első évnyitót tartották. Az egyetem történetét tanulmányozva azt is tudjuk, hogy akkor több tucat első éves diák kezdte meg a tanulmányait az épületben. Ma 3500 elsős és több mint ötezer felsőbb éves hallgató – kezdte.

Az elsősökhöz fordulva kiemelte, nagy múltú intézménybe nyertek felvételt, amelyben, ahogy az imént már hallhatták, a XVIII. és IX. században is magas színvonalú felsőoktatási képzés folyt.

– És folyik ma is. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ma a térség szellemi- és tudásközpontja, országosan is meghatározó felsőoktatási intézmény. Olyan egyetemet építünk, amelyre önök is büszkék lehetnek. Kedves első éves hallgatóink! Önök most elhagyták az otthonukat, de mi úgy véljük, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre is haza érkeztek – húzta alá.

Dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke kiemelte, az egyetemeken mindig ott voltak az akadémikusok, majd az elsőévesekhez szólva hangsúlyozta, tegyenek arról, hogy Egert a tudomány egére is emeljék föl.

Az ünnepségen köszöntötték a díjazott oktatókat, munkatársakat, majd átadták a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjakat. Ezt az elismerést Tajti Emma, Tóth Anna, Poscher Dominik Ádám, Tóth Ugyonka Helga, Papp Zoltán, Czikó Imola, Szilágyi Júlia, Eszenyi Panna, Urbán Orsolya, Kakas Barbara, Gonda Bianka,Pató Valentina, Bódi Cintia Maja, Pauer Csilla, Orosz György, Molnár Flóra, Bálint Zsófia, Bóna Csenge, Bodolai Réka Magdolna vehette át.

Ezt követően az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, majd Minczér Gábor alpolgármester Eger polgáraivá is avatta a friss eszterházysokat.
– Legyenek büszkék arra, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem diákjai lehetnek, s teljesítsenek jól – mondta.

Őt követően Pfeffer Balázs az új eszterházysok nevében gratulált társainak.
– Hosszú utat tettünk meg, s kihívásokkal teli időszak előtt állunk. Amikor megismerkedtem az egyetemmel, azonnal tudtam, hogy ide húz a szívem. Ünnep ez a mai nap, s kívánok mindannyiunknak sikeres éveket – tette hozzá. Az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, Zaja Barbara is üdvözölte a gólyákat.
– Hallgatói képviselőtársaimmal azon leszünk, hogy mindenben segítsünk nektek, s éljetek az intézmény nyújtotta lehetőségekkel – zárta gondolatait, s ezzel megnyílt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 250. tanéve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában