Hirdetés

2023.08.21. 00:00

Hatékony nevelés-oktatás drámapedagógiai eszközökkel az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen már évtizedes hagyománya van a drámapedagógia oktatásának. A Magyar BA alapszakon 50 kredites specializációként választhatják a hallgatók, a már végzett pedagógusok számára pedig egy 2 féléves szakirányú továbbképzést ajánlunk Drámapedagógiai módszerek, technikák szakirányú továbbképzési szak megnevezéssel.

Heol.hu

Mindannyian látjuk, mennyi kihívással szembesülnek a mai pedagógusok, s milyen nehéz megújítani a tanári eszköztárat 5-10 év után. Ezért indítottuk el az Alkotó-fejlesztő meseterápia című szakirányú továbbképzésünket is öt éve, s ebben segít ez a program is, mivel olyan új lehetőséget és újfajta szemléletet ad a pedagógusoknak, amellyel eredményesebbek lehetnek az iskolai élet konfliktusainak megoldásában, a tanári kommunikációban, az intézményi ünnepek és szertartások koordinációjában, a szabadidős/tanítási órán kívüli fejlesztő játékprogramok megvalósításában.

Drámajáték óra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Drámajáték óra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Forrás: EKKE

Azok a dramatikus módszerek, amelyeket elsajátíthatnak a képzés során, sokféle tanórai és tanórán kívüli helyzetben felhasználhatók: a magyar nyelv és irodalom, az etika, az osztályfőnöki óra mellett más tantárgyak esetében is jelentősen javíthatják a pedagógiai munka hatékonyságát, építhetik a tanulók közösségét, a dramatikus módszerek segíthetik bármely tantárgy tananyagának elsajátítását.

A módszerek sokféle tanórai és tanórán kívüli helyzetben felhasználhatók
A módszerek sokféle tanórai és tanórán kívüli helyzetben felhasználhatók
Forrás: EKKE

A képzés helyszíne Eger, a képzés pénteken szombaton, félévenként 9 napon (azaz 5 hétvégén) folyik, a tanórákat mindkét félévben szervezett színházlátogatás és ahhoz kapcsolódó előadáselemzés egészíti ki. A megszerzendő kreditek száma 60 kredit. A képzés díja félévenként 180 000 Ft, van mód részletfizetésre is. A képzést a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói és meghívott külsős (gyakorló) szakemberek tartják. Sokféle területről kaphatnak új ismereteket a résztvevők: az elméleti tárgyak (pl. dráma- és színháztörténet, dramaturgiai alapfogalmak) mellett megtanulhatják a különböző dramaturgiai és dramatizálási technikákat, a rendezés alapismereteit, és a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a drámajáték különböző fajtáival és lehetőségeivel, a tanítási dráma módszereivel, a dráma, a mese és a film kapcsolatával. A játék pszichológiájával, a szükséges fejlődéslélektani ismeretekkel is külön kurzus keretében találkozhatnak a résztvevők.

Jelentkezni az egyetem honlapján található jelentkezési lap beküldésével lehet, a jelentkezési határidő augusztus 31. https://tovabbkepzes.uni-eszterhazy.hu/szakiranyu-kepzesek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában