Kihívás

2023.09.12. 16:42

Verseny hívja föl a figyelmet a vízműves szakmára + fotók

Huszonegy csapat változatos, közösen, illetve egyénileg megoldandó feladatsort kezdett meg kedden az egri várban. Folytatódik a XX. Országos Víziközmű Szerelőverseny a Hotel Eger & Parkban.

Tóth Balázs

Ennek a versenynek csak győztesei vannak, mindenki megmutathatja a tudását

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Vár udvarán a megnyitóval és a gyakorlati feladatokkal kedden megkezdődött a XX. Országos Víziközmű Szerelőverseny. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a tavalyi győztes Heves Megyei Vízmű Zrt. felvállalta a szervezést, pozitívum a helyszínválasztás, a feladatok komplexitása, a lebonyolításban bevezetett innovatív megoldások. Mint mondta, a külvilág felé is üzenete van a versenynek, hogy mennyire jelentős a vízműves szakma. Fontos az utánpótlás, remélik, lesznek fiatalok, akik a vízműves szakmákat választják, ebből a szempontból versenyképes bérekre is volna szükség.

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója különlegesnek nevezte a rendezvényt, hiszen az immár nem csak országos verseny, a határon túli magyar csapatok részvételével Kárpát-medenceivé bővült, s reméli, lesz ennek folytatása. Mint mondta, ez az ünnep az örömről és a nagyvonalúságról kell, hogy szóljon. Idén sajnos az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók csapatai nem jöhettek el.

Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. igazgatóságának elnöke az esemény fővédnökének, dr. Parragh László országos iparkamarai elnöknek levelét tolmácsolta. Ebben dr. Parragh László köszöntötte a tiszteletre méltó hagyománnyal rendelkező verseny résztvevőit és a szakma művelőit. Szerinte ennek a versenynek csak győztesei vannak, mindenki megmutathatja a tudását. Példának állította a rendezvényt a fiatal generáció számára is, hangsúlyozta, fontos, hogy az újabb generációk lássák a jövőt a szakmában.

A XX. Országos Víziközmű Szerelőverseny szerdán a Hotel Eger & Parkban folytatódik, ahol a csapatok egyéni feladatként tesztet töltenek ki. A feladatlap 77 kérdésből áll, amely a 2 napos verseny egy harmadát teszi ki. A teszt megírására 70 perc áll rendelkezésre. Az elméleti feladatsorok egyaránt tartalmaznak csőhálózati szereléstechnológiára, szerelési ismeretekre vonatkozó kérdéseket, de kiterjednek víztermelési, vízkezelési, szennyvízkezelési, munkavédelmi, a közterületi munkavégzés szabályaira vonatkozó ismereteket igénylő, általános, a víziközmű üzemeltetést érintő jogszabályi környezetet érintő kérdésekre is. A versenyen elérhető pontokat egyenlő arányban a nagy szerelési feladat, a kisfeladatok, és az elméleti feladatok teszik ki. Az Országos Víziközmű Szerelőverseny végeredményét a zsűri által felügyelt gyakorlati és elméleti versenyfeladatokért kapott pontok összesített pontszáma alapján határozzák meg. Pontegyenlőség esetén a sorrendet a gyakorlati versenyeken elért összesített pontszám határozza meg. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a záróünnepségen kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában