Járőrgyakorlat

2023.10.12. 15:19

A béke fegyvertelen nagykövetei lepték el Egerbaktát + fotók, videó

A szokásos járőrgyakorlattal folytatódott az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) által szervezett 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam.

Tóthpál Zoltán

Aknarobbanásban sérült férfi mentése is szerepelt a gyakorlati feladatok között

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Régi ismerősök, nagyon is ismerős terepen fogadtak bennünket csütörtökön reggel 9 óra előtt nem sokkal Egerbakta és Felnémet térségében, ahol ismét az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) leendő békefenntartói vettek részt többórás – nyugodtan mondhatjuk –, az embert minden tekintetben próbára tevő járőrgyakorlaton. 

A megfigyelés sem maradhatott ki
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A képzés 17 nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött október 2-án, a honvédség szolnoki központjában. A háromhetes tanfolyam 18 résztvevője közül 16-an külföldről látogattak hazánkba: Algéria, Egyiptom, Elefántcsontpart, Jordánia, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Litvánia, Marokkó, Nigéria, Olaszország, Portugália, Thaiföld, valamint új országként Kenya, Örményország és Peru is delegált hallgatót. Magyar felkészülők is voltak, két katona vesz részt a tanfolyamon. Az új országokkal kiegészült eseményről elmondható, hogy immár 92 nemzet képviseltette magát a 43 képzésen, a hallgatókról pedig megtudtuk: jövőre várhatóan az ezres határt is meghaladja majd a résztvevők száma.

Számos feladattal szembesültek a hallgatók a gyakorlaton
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A felkészülőkből összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak különféle beállított helyzetekben kellett helytállnia a közel húsz kilométeres táv megtétele közben. Egyebek mellett megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, illegális ellenőrző ponton próbáltak meg átjutni, valamint a helyi média folyamatos zaklatása mellett egy aknarobbanásban súlyosan megsérült emberen is segítettek – összegezte a gyakorlat menetét portálunknak Bencsik Róbert százados, tanfolyamigazgató-helyettes. Kiemelte még a pszichológiai felkészítés fontosságát, és kérdésünkre kitért arra is, hogy a mostani hallgatói generáció is hasonlóan ígéretes pályát futhat majd be, mint a korábbiak.

A járőrök tevékenységét a Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Svájcból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt kísérte figyelemmel. A járőrgyakorlat során minden egyes szituációt azonnali kiértékelés követett.

Összefogásra is szükség volt
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, az első héten a katonák elsősorban elméleti foglalkozásokon vettek részt. Ezek megfelelő alapot teremtettek a mostani gyakorlathoz, amely után helikopteres légi felderítés, majd kétnapos zárógyakorlat vár még a béke nagyköveteire. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése is. A tanfolyam elvégzését követően pedig a résztvevők lehetőséget kapnak álmaik megvalósítására: vagyis az ENSZ, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett missziókban teljesíthetnek szolgálatot, és tehetnek sokat egy szebb, jobb világért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában