Október 6.

2023.10.06. 13:12

A legszentebb célokért áldozták az életüket vértanúink, hangzott el Gyöngyösön + fotók

Az Aradon kivégzett 13 honvédtábornokra a Mátraalján hagyományosan gróf Batthyány Lajos mellszobránál emlékeztek.

Szabó István

Az aradi vértanúkra emlékeztek Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az aradi vértanúk emléke előtti pénteki tisztelgés Gyöngyösön hagyományosan gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar kormány 1849-ben, szintén október 6-án, Pesten kivégzett miniszterelnökének mellszobránál zajlott. Ünnepi beszédében Tóth Norbert államtudományi és közigazgatási szakértő, az önkormányzat környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának tagja arról beszélt, hogy méltóképpen kell számot adni az Aradon 174 éve, október 6-án történtekről.

– Az aradi tizenhármak a legszentebb célokért áldozták az életüket, példát mutatva a ma emberének. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a reformkor eszméit akarta szentesíteni. Fő célként a nemzet szabadságának kivívását határozta meg. Önálló nemzetként akartunk kiválni a Habsburg-birodalomból. A reformkor szintén nemes célja a jobbágyság felszabadítása volt, a szabadság kivívása mellett az egyenlőség megteremtésére is szent célként tekintett. Reformkori politikusaink, majd hadvezéreink ilyen nemes célokért küzdöttek. Akik részt vettek a forradalom és szabadságharc eseményeiben, jól tudták, hogy az életüket kockáztatják azzal, hogy nyíltan szembefordulnak az Habsburg-birodalommal. Mégis vállalták a kockázatot. Vállalták azért, hogy egy szabad és független országban éljenek. Hitték, hogy meg kell védeni azokat a törekvéseket, amelyeket az áprilisi törvények jelentettek, amelyek a polgári átalakulás eszközei voltak. Védelmezték életük árán is. A reformkori nagyjaink önzetlensége és bátorsága, az aradi vértanúk áldozatkészsége és méltósága a jelenben is irányadó – fogalmazott Tóth Norbert.

Az ünnepi műsor során a Gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai elevenítették fel az Aradon kivégzett 13 magyar tábornok életének utolsó napjai alatt történt eseményeket Az aradi Golgota címmel. Ezután a gyöngyösi önkormányzat, a városi intézmények, iskolák, a pártok és civil szervezetek, valamint a gyöngyösi születésű Lőcsei Lajos országgyűlési képviselő elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Batthyány-szobor tövében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában