Jegyzet

2023.10.17. 08:00

Apró örömök

Hornyák Réka

Sokan várnak hatalmas ajándékokat az élettől tárgyak és pénz képében. Ez úgymond már nem meglepő, hiszen mindenhol ezt tolják az emberek arcába. A reklámok szerint akkor sikeres, akkor boldog valaki, ha minél több van neki mindenből. A fogyasztói társadalom teljes mértékben kibontakozott, hiszen tényleg ott tart a világ, hogy az egyre növekvő számú árucikkek és szolgáltatások birtoklása és használata az elsődleges kulturális törekvés, ez az egyéni boldogsághoz, társadalmi státuszhoz és nemzeti sikerességhez vezető legbiztosabb út. 

Pont emiatt a felfogás, hozzáállás miatt egyre boldogtalanabbak az emberek. A természeti és emberi értékek, kincsek elkezdtek kikopni a társadalomból. Aki csak arra vár, hogy minél több pénze legyen és minél drágább tárgyakat birtokoljon, sosem lesz igazán boldog. Aki nem tud elvonatkoztatni attól, hogy mi mennyit ér, sosem látja meg a dolgokban a saját maga által gondolt értéket. Fontos megtartani a saját értékrendünket, magunknak megválogatni a vágyainkat, nem csak fejetlenül követni a többieket. 

A mindennapok csodái a kis dolgokban vannak. A naplementében, a napfelkeltében, a reggelekben, a csöndben. Ezekre lehet azt mondani, hogy mindennap ugyanolyanok, de ez nem igaz. A nap sosem megy le kétszer ugyanúgy. A színei és a formák, a felhők körülötte mindig mások. Meg kell tanulni ezekben megtalálni a szépséget. Akkor tud pénzből boldog lenni valaki, ha ugyanezt pénz nélkül is meg tudta tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában