Emlékezés

2023.10.07. 08:14

Az egri bornemisszás kadétok gondozzák a tardi katonasírokat

Október 7-én az egri SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétjai információs táblát adnak át a tardi Hősök temetőjében. A táblát a diákok és oktatóik készítették a tanműhelyekben. Emellett információs dobozt is készítettek a diákok, ebben a katonasírok történetéről szóló ismertetőt helyeznek el.

Heol.hu

Masíroznak a kadétok a tanévnyitón

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Egy éve honvéd-kadét programot indított az egri Bornemissza Technikum a hazafias honvédelmi nevelés szellemében - közölte portálunkkal Szőke Csilla, a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum projektmenedzsere. Juhász Gyula intézményi instruktor és a technikusi osztály első tevékenységei között szerepelt, hogy a Tardon található, sokáig elhanyagolt és hivatalosan nem jegyzett második világháborús katonasírok gondozásában segítséget nyújtottak.

Szőke Csilla arról is hírt adott, hogy 14 fakereszt őrzi a 9. határvadászosztály hősi halált halt székely fiainak emlékét, akik Marostordáról érkezve védték a tardi házakban meghúzódó embereket. Örkény István egy novellájában kegyelettel írt erről, név szerint említve az elesetteket.

A fiatal kadétok betonozott lépcsősort készítettek a sírkeresztekhez, megtisztították a füves-gazos területet. Az idei tanévben folytatódik a sírok gondozása, október 7-én információs táblát helyeznek el a helyszínen, a későbbiekben a tanműhelyben készített kopjafákra cserélik a fakereszteket.

Október 7-én (szombaton) reggel 8 órától főzőverseny lesz Tardon, amire Kleszó Tibor polgármester meghívta a kadétokat. Fél 10-re tervezik a katonasíroknál az információs tábla átadását, mely QR kóddal lesz ellátva. Ennek segítségével az arra járók a Bornemissza honlapjára tudnak csatlakozni, és tájékozódhatnak többek között kadét programról is. Az információs dobozban pedig a katonasírok történetéről helyeznek el ismertetőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában