'56 hősei

2023.10.23. 14:13

Az egri polgármester szerint a mai békénk a forradalom hőseinek köszönhető + fotók

Nemzeti ünnepünkön, hétfőn délelőtt, a bazilikai szentmisét követően a Gárdonyi Géza Színházban tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi díszünnepségét Eger önkormányzata. Mirkóczki Ádám polgármester beszédét megelőzően Gregor Bernadett színművész és zenei kisérője Gonda László mutattak be – vastapsot arató – '56-os megemlékező zenés és prózai műsort. A színházi programot koszorúzás követte a Hatvani kapu téri emlékműnél.

Sike Sándor

Szepesi Ádám, a Heves Vármegyei Önkormányzat elnöki kabinet vezetője és dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke a koszorúzáson

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nemzeti ünnepünkön elmondott beszédében Mirkóczki Ádám arról szólt, hogy 67 évvel ezelőtt olyasmit tettek hőseink, amelynek ma – amikor bármelyik televízió csatornára kapcsolunk, bármelyik hírportált ütjük föl, vagy újságot olvasunk, mást sem látunk szerte a világon mint háborút és háborút, fegyveres konfliktusokat – még inkább érezhetjük a súlyát.

– Vajon belegondolunk-e abba, hogy mi ma a magyarság békéjét kiknek és minek köszönhetjük – tette fel a költői kérdést a szónok, s meg is válaszolta –: ezt a sok évtizedes békét 1956. október 23-án harcolták meg nekünk. S ezt a békét nem kötelességünk, hanem egyenesen küldetésünk őrizni. Magunk miatt az őseink miatt és a jövő generációiért.

Mirkóczki Ádám, Eger Vármegyei jogú város polgármestere és Szabó Lilla, az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A polgármester beszédében meg is válaszolta azt a kérdést is, hogy miért jut oda az ember, hogy minden isteni és emberi törvény ellenére ölni és öletni legyen képes. A közösség, a kollektíva érdeke fölé kerekedő egyéni érdek, valamilyen sajátos egó miatt.

– Ötvenhat hősei vállalták, mert bátrak voltak az áldozatot, mi nekik köszönhetjük azt, amiben most élünk – fogalmazott a szónok, majd felidézte a Terror Házában a közelmúltban családjával, s gyerekeivel tett látogatásának emlékét. Konkrétan az Andrássy út 60. alagsorát, aminek a végén ott van egy nagyon szomorú felkiáltójel, egy bitófa.

Az egri színházban is méltó módon emlékeztek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ez a felkiáltójel kell, hogy emlékeztessen bennünket is és a jövő generációit arra, hogy elődeink, hőseink milyen bátrak voltak, mekkora áldozatot hoztak azért, hogy mi békében élhessünk – fogalmazott.

A Tóth Levente színművész moderálta ünnepség további részében kitüntetéseket adott át a városvezető, amelyeket az önkormányzat adományozott. A testnevelés és a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért „PRO AGRIA” szakmai díjat vehetett át Petrovai József, az Egri Városi Sportiskola atlétika szakosztályának vezető edzője.

Méltatása szerint a kitüntetett komoly szakmai munkát irányít, négy edző segíti a munkáját, a közel 70 utánpótlás korú sportoló mindennapi edzéseiben. Számos kiváló és eredményes atlétát, sportszakembert, edzőt nevelt ki. Sportolóit napi több edzéssel, szisztematikus munkával, időt és energiát nem kímélve készíti fel a megmérettetésekre. Egyik legeredményesebb növendéke Szeles Bálint, aki első egriként részt vehetett az idén Budapesten megrendezésre került Atlétikai Világbajnokságon – ezzel sporttörténelmet írva az egri atlétika és a Sportiskola életében.

Október 23.-i megemlékezés Egerben 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az „EGER KIVÁLÓ SPORTOLÓJA” kitüntetést a Gyöngyösi Fortuna TSE egri tagozatának edzője, Szabó Mátyás vehette át. Ő jelenleg a Gyöngyösi Fortuna TSE egri tagozatának táncosa és edzője, aki az utánpótlás nevelésben kiemelkedő szerepet tölt be. Éveken keresztül a magyar válogatott keret tagja, amely során kiemelkedő eredményekkel képviselte Magyarországot hazai és nemzetközi versenyeken. 

A „KIVÁLÓ EGRI DIÁK” kitüntetést Orosz Anna Izabellának, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulójának ítélte oda a vármegyeszékhely közgyűlése. A két tanítási nyelvű osztályba járó kitűnő tanuló egyebek között az Arany János Irodalmi Verseny országos döntőjén a legjobb szóbeli produkcióért járó különdíjat nyerte el. A „Szép Magyar Beszéd” verseny országos döntőjén Kazinczy-érmet szerzett. A „Miénk a Tér Összművészeti Minősítő Fesztiválon” elnevezésű versenyen a színház kategóriában első helyezést ért el diáktársával. Felvételt nyert a Katona József Színház nyári táborába. A „4 for Europe” Európa Uniós versenyen csapatával a régiós fordulóban az első helyet, országosan pedig a 7. helyezést sikerült megszereznie.

Petrovai József, az Egri Városi Sportiskola atlétikai vezetőedzője 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő cím egyik birtokosa az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója, Szabó Lilla lett. Minden tanévben kitűnő tanulmányi eredményt ért el. Öt éves kora óta úszik versenyszerűen az Egri Úszó Klubban, s 2021-től, immár harmadik éve választották be a legeredményesebb utánpótlás korú úszók számára szervezett Jövő Bajnokai programba.

Szabó Lilla további eredményei: 

A Diákolimpia országos döntőjében “A“ kategóriában  200 méteres gyorsúszásban 1., 100 méter gyorson 2. helyen végzett.  Tavaly ősztől a magyar utánpótlás válogatott tagja. Közép-Európai Országok Serdülő Bajnokságán egy arany és egy ezüst érmet szerzett. Olimpiai reménységek versenyén holtversenyben a második legeredményesebb versenyző lett összetettben. Kimagasló eredményei miatt Lilla is utazhatott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra  (EYOF). Ebben az évben, több mint 50 érmet (29 arany, 13 ezüst és 9 bronz) és több legeredményesebb versenyzőnek járó kupát is szerzett országos illetve nemzetközi versenyen. 200 m és 400m gyorsúszásban 2022 januárjától decemberig folyamatosan vezette az országos ranglistát, s 2021/2022. tanévben „Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2022” címet érdemelte ki.

Az „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet ugyancsak megkapta az Egri Lenkey János Általános Iskola hetedikes tanulója Bartók Luca Sára. Tanulmányi eredménye az évek során végig kitűnő, több tantárgyi dicsérettel minden évben nevelőtestületi dicséretben részesült. 2015-ben, 6 évesen kezdte a karate sportot. Shotokan karate sportágban az Agria Shotokan Karate Egyesület sportoló tagja, illetve 2019-től az Egri Városi Sportiskola Shotokan Karate szakosztály versenyzője is; jelenleg 4 Kyu fokozaton. Az ország számos pontján versenyzett már helyi, országos és magyar bajnokságon egyaránt; rendszeres résztvevője a Diákolimpiának.

Bartók Luca Sára legjobb idei eredményei

A kitüntetett több nemzetközi versenyen is képviselte már hazáját, szülővárosát, egyesületét és szép eredményekkel térhetett haza. Idén az országos magyar bajnokságokon és kupákon rendre első és második helyezéseket ért el. A Szerbiában megrendezett SKDUN Karate Európa Bajnokságon és Kupán KATA 3. hely; KUMITE 1. hely; Csehországban a SKDUN Karate Világbajnokságon és Világkupán KATA 1. hely; JIYU KUMITE 2. hely; KUMITE 3. hely; az Olaszországban megrendezésre került SKDUN Karate Európa Bajnokságon és Kupán JIYU KUMITE 1. hely; KUMITE 2. hely; DUO KATA 3. hely, KATA 3. hely. 

A színházi ünnepséget követően a megemlékezés – a Hatvani kapu téri, Király Róbert alkotta 1956-os emlékműnél – koszorúzással folytatódott. Itt ötven társadalmi, politikai szervezett, dr. Pajtók Gábor, a térség és Eger parlamenti képviselője, iskolák és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában