Múltidéző

2023.10.15. 19:22

Bőröndben talált gyermekkoponya Egerben

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

A politikai és közgazdászati közlönyre Pesten, Egerben, Miskolcon és Gyöngyösön lehetett előfizetni

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. A „GYÖNGYÖSI JÓTÉKONY NŐEGYLET” HIVATALOS KÖZLÖNYE. 1900. JULIUS 29. 

Masiroznak a katonák. 
Meleg napok várnak a 60-ik gyalogezrednél szolgáló gyöngyösi fiukra. Bakáink is résztvesznek ugyanis a galicziai őszi nagygyakorlaton. Az egész hatodik hadtest gyalog teszi meg a nagy utat, de a 2000 ember közül legfárasztóbb, mert leghosszabb lesz a mieink útja. Egerből Miskolcz, Putnok, Tornalja, Rozsnyó, Igló, Szepes-Béla, végül a Kárpátokon át a Haklai szoroson keresztül érnek majd Galiciába. De nem ám hogy ott pihenjenek, hanem hogy nagy gyakorlatot tegyenek. Ilyen a gyöngyélet! 
 

MÁTRA. POLITIKAI ÉS KÖZGAZDÁSZATI KÖZLÖNY. 1864. MÁJUS 7. 

Nyilt tér. Ellen óvás. 
Miután a „Mátra” czimű ujság 1864-ik év Egerből kelt 17-ik számában Vajda Sámuel Átányi földművelő lakos neve alatt, ellenem oly tartalmu becsületet sértő óvási nyilatkozat tétetett – mintha és nevezett Vajda Sámuel ellen 800 frt és 2000 frtos s több rendbéli váltókat hoztam volna forgalomba, s mintha ő ilyes váltókat soha nem irt volna alá és fogadott volna el – ennél fogva tehát az ilyes váltók elfogadásától mindenkit óv. – Rágalmazott becsületem érdekében késztetve érzem magamat nyilatkoztatni: miszerént én mint nőm Jeszeniczei Jankovich Julia meghatalmazottja nevezett Vajda Sámuel – nőm átányi ingatlan birtokát 1864-ik évi január 31-dikén kelt szerződés mellett örökösen eladván, Ezen szerződés szerint Vajda Sámuel mint vevő – a vétel ár egy része erejéig – nevezetesen 800, 2000, ismét 2000 és 5000 frt értékű váltókat elfogadott, s az által a birtok vétel árát kielégiteni köteleztetett. – Eme szerződés valódiságát a vevő aláirásán kívül az ott jelen volt tanuk is bizonyitották, - és ennek folytán ugyan akkor a váltók és Vajda Sámuel által elfogadtattak és kiállitattak, - Vajda Sámuelnek nőmhöz irott két rendbéli leveleivel – igazolhatom hogy ő a vételi szerződéstől későbben vissza lépni ohajtott, - utóbb relaxatot kért magának engedélyezni – nőm azonban a szerződéshez ragaszkodván – még végre Vajda Sámuel rosszlelkü tanácsadói biztatására a „Mátrá”-ban kifejezett rágalmaival akar minket arra kényszeriteni hogy az eladási szerződéstől vissza lépjünk. 
Alaptalan rágalmaknak nyilvánosság elé hozatalával tehát becsületem lévén megtámadva – miután Vajda Sámuel földművelő gazda ellen – más fegyvert nem használhatok – becsületem alaptalan rágalmazását törvényes uton fogom megtorlani – és a hozandó ítéletet a közösséggel tudatni. 
Kelt Ujfaluban april 30-án 1864. 
Dévaványai Halassy Ede földbirtokos 
 

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. JUNIUS 15-ÉN, 1871. 

Városi és megyei hirek. 
– Elemelt tajtékpipa. Törő Ferencz maklári rovott előéletü csavargó, ki üres óráiban nem szokta átallani kezeit idegen ingóságok után is kinyujtani, a napokban megfordult Egerben Benkovics Alajos házánál, hol is szive végtelen vágyódott a házi gazda szép tajtékpipája után. Törő Ferencz vágyainak ellent nem állhatván magával vitte a falujába, hol is ily szép tárgy feltünést keltvén, bár váltig erősitette, hogy 1 frt 80 krtért vette, letartóztatták. 
– Talált gyermekhulla. F. hó 10-én két fiu az érsekkertben fülemilefészket kutatván a sürüségben, ott nagy ijedelmükre egy rothadásnak indult figyermek-hullát fedeztek föl, mely azonnal az irgalmasnénék kórházába szállittatván, kiderült, hogy az kitétele előtt több napig élt, s kitétele mintegy 3 hó előtt történhetett. Ez ügyben nyomozás indittatott meg. 
– A pestvárosi főkapitányság kérdést tett az egri kapitányságnál az iránt, vajjon való-e az ott lakó Cs. H. szülésznő azon állitása, hogy a motozás alkalmával böröndjében talált gyermekkoponya, mint ő állitá, saját gyermekéé? Az egri kapitányság által eszközölt vizsgálatból kiderült, hogy Cs. H. elhalt gyermekének sirját a Rókus temetőben kiásatván, s a hulla fejét és két karját levágván, magával vitte, mit a temető sirboltjában levő hullarész igazol. 
– Egy novaji földmives az almagyar-utczai sütőbolt előtt f. hó 9-én kocsijával megállván, míg ott zsemlyét vásárolt, egy tardi ember szemközt jövő kocsiját lovai elragadták, s a kocsi rudja oly erővel ment neki a novaji ember nyugodtan álló lovainak, hogy ezek agyonzuzva rogytak össze. A szegény ember kárát 350 frtra becsüli. 

Tallózta: Szilvás István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában