Nosztalgia

2023.10.15. 11:27

Ezúttal szándékosan „késtek” a vonatok Hatvanban + fotók

Hatvanban ezen a hétvégén az ember nemcsak azért érezhette időutazás részesének magát, mert a vasútállomás kijelzője olykor késést mutatott, hanem azért is, mert olyan szerelvények várták az utasokat, amelyek három-négy évtizeddel ezelőtt mindennaposak voltak a salgótarjáni vonalon.

Tari Ottó

Ismét beindulhat a vasúti személyforgalom Hatvan és Losonc között

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Zagyva-parti településen folytatódik ugyanis a MÁV Zrt. „Múltidéző vonatozás retró szerelvényekkel” elnevezésű programsorozata, amelynek megannyi időszerűség kínál apropót. Így egyebek mellett az, hogy 2023-ban is számos jubileumot ünnepel a magyar vasút: az M41-es sorozatú „Csörgő” mozdonyok például 50 évesek, a V43-as sorozatú „Szili” mozdonyok 60 esztendősek, az M61-es sorozatú „Nohab” mozdonyok pedig ugyanennyi ideje álltak szolgálatba. Az sem mellékes tény, hogy az Utasellátó a 75. évfordulóját ünnepli.

Mindezek az idei rendezvényeken kiemelt hangsúlyt kaptak és kapnak. Így a a 81-es számú vasútvonalon Hatvan és Somoskőújfalu között tegnap és ma különleges összeállítású szerelvények állnak forgalomba.

A három retró szerelvény egyike az olajzöld ingaszerelvény, mely élén a Csörgő teljesít a szolgálatot. Emellett vastagcsíkos lengyel Bo és Bko típusú gyorsvonati kocsikból álló szerelvény is közlekedik, a hozzáillő narancsszínű klasszik M41-essel. A harmadik szerelvény pedig egy telikék Bhv és egy BDbh kocsiból áll, amit szintén narancsszínű Pielstick motoros Csörgő továbbít.

A vonatok kétóránként indulnak Hatvanból, az utolsó szerelvény ma 16 óra 12 perckor. Érdemes tehát sietni, nemcsak a nosztalgiára vágyóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában