Múltidéző

2023.10.01. 17:45

Félholtra verték a képviselőket, mert kevés volt a rendőr Gyöngyösön

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori embereket? Ha választ akar kapni mai kedves olvasónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Forrás: Fortepan / Lenkey Márton

GYÖNGYÖSI UJSÁG. POLITIKAI HETILAP. 1900. MÁJUS 6.

 A viharágyú. 
Ismételten hangsúlyoztuk már mily életbevágó kérdés nálunk és vidékünkön a viharágyuk helyes alkalmazása. Szavunk nem volt eredménytelen, mert mint örömmel látjuk úgy egyes hegyközségek valamint a „Visontai Szőllőtelep Részvénytársaság” is behatóan foglalkozik e fontos ügygyel mely a közel jövőben már gyakorlati alkalmazásban is igazolni fogja hasznosságát. Sietteti az illetékes körök elhatározását a közelgő viharosnak jósolt nyár is, de sietteti különösen az aprilis 29-én tett tapasztalat melyet a Farkas és Faragó-féle gyutacs ágyukkal eszközölt kisérletezésnél gyüjtőtt. 

Míg más szerkezetü viharágyúnál a levegő rezgése alig 10 másodperczig tart addig a Farkas és Faragó-féle legalább 20 másodperczig tartja rezgésben a levegőt mi a sikert természetesen biztositja. A közbiztonság szempontjából is hasonlithatatlanul fölött áll ez minden eddigi találmánynak, kezelése pedig a lehető legkönnyebb. A próbát óriái közönség nézte végig és mindenki csodálkozva beszélt az érzett légnyomásról mely 250 méter sebességgel tört a magasba. A hangok a vásártérről még a barátok kertjébe is behallatszottak. 
Mint értesültünk f. hó 13-án újabb kisérleti bemutatás leend melyhez a kormány kiküldötte is megjelenik. 

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP. MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1903. OKTÓBER 25.

 Szaporitani kell a rendőrséget! 
Azaz, hogy nem kell, hanem: muszáj. Vármegyénk alispánja rendelte ezt el és a polgármester most már hiába hepcziáskodik, mert ennek a rendeletnek eleget kell tenni. 

Lapunk szerkesztője volt az, aki a költségvetés tárgyalásánál rá mutatott azokra a türhetetlen állapotokra, melyek a kevés rendőrlétszám következtében fennállnak közbiztonságunk terén Gyöngyösön. Sürgette ezen állapotok megszüntetését és inditványt tett a rendőr létszám emelésére. A polgármester akkor ezen inditvány ellen foglalt állást, minek következtében ezen inditványt a közgyülés le is szavazta. Azóta napirenden vannak a gyalázatosnál gyalázatosabb botrányok. A helyi sajtó hiába sürgette a polgármestert a közbiztonsági állapotok szanálására, ő szokás szerint a fülebotját sem hajlitotta. „Hagy kiabáljanak a nagyszájuak” gondolta magában és maradt minden a régiben, csak a botrány krónika szaporodott ujabb és ujabb esetekkel. 

múltidéző
A hetilap 12 krajcárért árusított példányaihoz a könyvkereskedésekben jutottak hozzá az olvasók 
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A megye alispánja azonban szerencsére nem ugy gondolkodik, mint a polgármester. Ő belátja, hogy a polgárság közbiztonsága előbbre való a polgármesteri czopfnál és szigoruan meghagyta, hogy a közbiztonsági állapotok türhetővé tétele szempontjából a rendőrlétszám szaporittassék. Ugy látszik, hogy ennek a meghagyásnak már lesz is foganatja, mert a polgármester kegyes volt az alispánnak ezen rendeletét a mai közgyülésre tárgyul kitüzni. 

Nincs kizárva azonban, hogy a polgármester mindennek daczára nem tartja szükségesnek a rendőrök szaporitását, de tekintettel, hogy az elmult héten egypár képviselőt is félholtra vertek, remélhető, hogy a közgyülés a polgármester esetleges ellenzése daczára is eleget fog tenni az alispáni rendeletnek. 

EGRI UJSÁG. POLITIKAI HETILAP. 1894. AUGUSZTUS 22.

 Hirek. 
– A megálmodott kincs. Hume már kétszáz év előtt váltig erősitgette, hogy nincs csoda. Az angolok bölcsének most ellent akar mondani az a misztikus eset, mely megtörtént Tiszafüreden. Egy helyi leánynak különös álma volt. Hófehérhaju aggastyán jelent meg álmában s azt sugta a fülébe, hogy a csendőrség szomszédos laktanyája alatt levő pincze zugában – kincs van. Böhm Rózsa először nem hederitett az álomra, de utóbb ráadta a fejét a kincskeresésre. Lement a pinczébe s a kijelölt helyen alig kezdett ásni, hat darab Mária Terézia tallért talált. 

A főszolgabirói hivatal elrendelte a kutatást. Addig is, míg az ásatást folytatják, a pinczét lepecsételték. – Nagy tanya-tűz. A Gyöngyös-Patához tartozó Nagy-Pallag pusztán óriási tűz pusztitott a napokban, mely mintegy 3000 frt. kárt okozott. A tűz oka bosszuból eredő gyujtogatás. – Uj posta és táviró hivatal. Poroszlón uj posta és táviró hivatal felállitása van folyamatban. Mezőtárkányon ellenben a kérelmezett hivatal felállitását nem engedélyezte a kereskedelemügyi miniszter, mert a község a felállitás költségeihez nem ohajt hozzájárulni. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Fortepan/Lenkey Márton)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában