Dönts!

2023.10.08. 17:45

Galóca lehet az Év Gombája

Az már biztos, hogy a galócák közül kerül ki az Év Gombája. Most szavazhatsz, melyik legyen az.

Fekete-Vadászi Erika

A szürke galócára is szavazhatunk

Forrás: gombanet.hu

Galócákból nem csak mérgező létezik. A gyilkoshoz és a légyölőhöz képest vannak szelídebb, nem mérgező változatai is. Az Év Gombája is közülük kerül majd ki, október 11-ig lehet szavazni rájuk a Magyar Mikológiai Társaság oldalán

A galócák általában impozáns megjelenésű fajok, a név széles körben ismert. Az általános ismeretek sajnos nagyrészt csak a mesékben szereplő légyölő galócára és a halálosan mérgező gyilkos galócára terjednek ki - sőt, az említett két fajt sokan keverik is. A választás döntő szakaszába került három galóca a nemzetségük "szelíd" oldalát képviselik – jegyezték meg, s bemutatták, mik a legfontosabb tudnivalók róluk. 

Az őzlábgalóca különlegessége élőhelyében rejlik. Ellentétben a többi fajjal, gyepekben, legelőkön találkozhatunk vele. A kalapon lévő burokmaradványok és a tönk jellegzetes pikkelyezettsége alapján könnyen felismerhető, védett fajunk.

A szürke galóca a svanyú talajú erdők gombája. Középhegységeink magasabb régióiban találkozhatunk vele. Alapos hőkezelés után fogyasztható. Jól meg kell vizsgálni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával.

A harmadik versenyző a tüskés galóca, amely a meszes talajú tölgyesek, bükkösök gombája. Jellegzetes fehéres, felálló-hegyes pettyeiről könnyen azonosítható. 

Szavazatoddal te is eldöntheted, melyik legyen az Év Gombája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában