Értékek és hagyomány

2023.10.17. 16:38

Hargitai és kovásznai leányok, legények járták az Egri Vár Napján + fotók

Lengyel és romániai testvérmegyékkel karöltve zajlott a Heves Vármegyei Értékfesztivál és az Egri Vár Napja a Dobó vármúzeumban kedden. Az értékfesztivál két napjába bekapcsolják a helyi programokat is, hogy a vendégek megismerjék a város hagyományait.

Szabadi Martina Laura

A Dobó téren kezdődött a rendezvény

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Dobó térről vonultak a várba kedd reggel a Heves Vármegyei Értékfesztivál - Kulturális Gyöngyszemek Európában programsorozat résztvevői, hogy ott Az Egri Vár Napjával közös helyszínen határon túli vendégeikkel, Kovászna, Hargita és Przemysl képviselőivel egész napos programokkal idézzék meg a nemzetek hagyományait két napon keresztül. Dr. Juhász Attila Simon a Heves Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, nagy öröm a Romániából és Lengyelországból érkezett vármegye-testvérekkel újra egy hely helyszínen állni.

– A régi testvér kapcsolatok ismét feléledhettek, amiért nagyon hálás vagyok. Ezeket a napokat együtt töltjük el, megismerjük egymás hagyományait és szokásait, s természetesen testvérmegyéinket mindig visszavárjuk – emelte ki köszöntőjében. Portálunknak elmondta, régóta tervezik, hogy vendégül látják a két megyét és a lengyel járást, s nem véletlen az időzítés sem.

Dr. Juhász Attila Simon beszéde a rendezvényen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Szerettünk volna bekapcsolódni velük az országos rendezvénysorozatba, színesítve ezen a két napon a hazánkban már ismert hagyományos egri programokat mint az Egri Vár Napja és az Egri Bikavér Ünnepi Napok – emelte ki.
Buzás Eszter Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Vármegyei Igazgatója kiemelte, igyekeznek a vármegyénk minden települését bemutatni, de a fesztiválon öt település képviselteti magát.

Lengyel és romániai testvérmegyékkel karöltve zajlott a Heves Vármegyei Értékfesztivál és az Egri Vár Napja a Dobó vármúzeumban kedden.
Korhű öltözékben bemutatókkal készültek a szervezők a várban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Célunk, hogy a települések értékét segítsünk felismerni a helyieknek. Ez az első alkalom, hogy ilyen fesztivál van a megyében, de remélem nem az utolsó és hagyományteremtő lesz. Hiszen a hagyomány hidat képez a múlt és a jelen között – fogalmazott.

Przemisyl járás kormányzója, Jan Paczek elmondta, szeretnek Egerbe jönni s most is nagy örömmel érkeztek ide a lengyelek. – Remélem, hogy ez a kulturális esemény erősíti azt a kapcsolatot ami a két országban lengyel-magyar barátság néven ismer – fogalmazott.

Nagy Zoltán Kovászna, vagy régi nevén Háromszék tanácsosa kiemelte, 25 éve ápol testvéri kapcsolatot a két megye.

– Ezek az értékek, melyeket ma megosztunk egymással azok, melyek bennünket testvérként összekötnek. Mi is nagy örömmel jövünk mindig, legutóbb tavaly tavasszal járunk itt, az Előre az Úz völgyében című könyv bemutatóján. Nagyon jól érezzük magunkat itt, de az egri bor hazájában ez nem is lehetne másként – fogalmazott.

Rafai Emil, Hargita megye közigazgatási munkatársa szintén meleg szavakkal köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

– A lelkünkben a szeretetet hoztuk. Úgy hiszem, meg kell mutatni az értékeinket a nagyvilágnak, főleg a mai zavaros időszakokban. Testvérekként állunk itt valóban, hisz' úgy gondolom, hogy semmi különbség nem volt a hargitai határőr és Dobó katonái között sem: mindannyian mindent megtettek, hogy itt, a Kárpátok bölcsőjében megmaradjunk – emelte ki. Hozzátette, nagyon örül neki, hogy sok fiatalt lát Eger várának napján és az értékfesztiválon. Külön érték, hogy a gyermekek megismerik őseik hagyományait.
A nap folyamán a vár napi tárlatvezetések, viselet és fegyverbemutatók s az értékfesztivál táncos és zenei programjai párhuzamosan zajlottak. Az értékfesztivál alkalmából Szűcsi, Parád és Noszvaj is oklevelet vehetett át kiemelkedő értékfeltáró és -megőrző munkájáért. Szerdán konferenciával folytatódik a program a vármegyeházán, s szerdán kezdődik az Egri Bikevér Ünnepi Napok. 

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte, 471. évfordulója van idén az 1552-es diadalnak.

Vonulás az egri várba
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Minden évben befogadunk a vár napjára valamilyen együttműködő partnert. Ez fontos, mert sok olyan momentum van a vár történetében, melyben a határon túli magyarok is megjelentek, de a lengyel járáshoz is ezer szállal kötődünk – mondta.

A vár napjának lezárásaként kedden délután Minczér Gábor alpolgármester felidézte, minden évben október 17-én ünneplik azt, hogy 1552-ben a törökök ezen a napon feladták az Egri vár ostromát és elhagyták a várost. A győzelem évfordulóján hangsúlyozta, Dobó István várkapitány és a védők hősies helytállásának köszönhetjük talán mindannyian, hogy most is szabadok vagyunk.

Dr. Ringert Csaba emlékeztetett rá, hogy Dobó 70 éves korában hunyt el, s a családi birtokon, Ruszkán temették el. Majd a résztvevők megkoszorúzták az egykori kapitány várban található jelképes síremlékét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában