Megállapodás

2023.10.24. 09:35

Hatvan újabb partnertelepülésekkel gyarapodott

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere, valamint Szilágyi Zoltán, a partiumi Bihar község vezetője és Begala Gyula, a felvidéki Jánok település első embere ünnepélyesen aláírták az együttműködési megállapodást, illetve a szándéknyilatkozatot a hatvani Városházán.

Tari Ottó

Nem véletlen a két, az anyaország határain túli település kiválasztása

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A testvértelepülési kapcsolatok kialakítása és ápolása mindhárom település vezetője számára kiemelten fontos, és nem véletlen a két, az anyaország határain túli település kiválasztása sem. Jánok hatvani vonatkozása, hogy ott született Sziklay Szeréna, a Magyar Hiszekegy szerzője, Szinyei András alpolgármester nagymamája, Bihar község jelentősége pedig, hogy ott található Gáspár András honvéd vezérőrnagynak, az 1849-es győzedelmes hatvani csata parancsnokának a sírhelye. Bihar baráti kapcsolatot ápol a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesülettel is, amelynek tagjait már többször vendégül látták.

Horváth Richárd polgármester szerint ezek kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok, hiszen lehetőség nyílik kulturális és társadalmi értékek megosztására, közös programok szervezésére.

– Most két magyar településsel írtuk alá a nyilatkozatot, ami azért nagyon fontos, mert a trianoni békediktátum kapcsán kerültek idegen országokhoz. A testvérvárosi szerződésekkel meg tudjuk ismerni az ottani embereket, erősíteni összetartozásunkat – mondta.

– Szándéknyilatkozattal készítettük elő a testvérvárosi megállapodást. Célunk, hogy minél jobban fejlődjön a községünk és Hatvan, ebben pedig a két település közötti szövetség segíthet majd – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán, Bihar polgármestere. Begala Gyula, Jánok első embere aláhúzta, hogy Hatvannal már több sikeres programot valósítottak meg, s ezt az együttműködést erősítették most meg a testvérvárosi megállapodással. Mint mondta, azok az európai uniós pályázatok, amelyeken közösen indulhatnak, ugyancsak összekötik a határon túli és az anyaországi magyarokat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában