Piaci szemle

2023.10.11. 06:55

Káposztasavanyításra fel! Már gyalulják az egri piacon a téli vitaminnak valót

A napokban megjelent a gyalult fejes káposzta az egri piacon. Négyszáz forintért kínálják kilóját. Kezdődhet a savanyítás.

Barta Katalin

Az ősz utolsó gyümölcsei, zöldségei is beértek már, köztük sokunk nagy kedvence, a gyalulásra alkalmas téli káposzta. Az egri piacon a már jól megszokott helyen nagy halmokban áll a fényes, tömör fejes káposzta, amit pillanatok alatt legyalulnak a kívánt mennyiségben. Kilónként 400 forintot  kérnek a portékáért. Ottjártunkkor egy idősebb hölgy öt kilónyi mennyiséget vásárolt. Szóba elegyedve vele megtudtuk, míg élt a férje, ennél jóval  több szálas káposztát vettek októberben, amit maguk savanyítottak az erre alkalmas cseréphordóban. 

- Ennél jobb téli C-vitaminforrás  nincs - mondta. 

- A gyümölcsök egyre drágábbak, már csak  néhány szem almát, barackot, szilvát veszek magamnak. A káposztasavanyításról azonban nem mondok le. Az üzletekben kapható kilós csomagok 8-900 forintba kerülnek, de a többségük meg sem közelíti a házilag savanyítottat. Magam fűszerezem, sóval,  szemes borssal, babérlevéllel, és e néhány szelet birsalmát is teszek be. Ha beérik, általában nyersen eszem meg egy kis zsíros kenyér mellé. Nehezebb káposztás ételeket - töltött, rakott káposztát - már nagyon ritkán főzök. Általában akkor, ha nagy ritkán hazajön a fiam és az unokáim - mesélte. 

Tény, a savanyú káposztát méltán tartjuk szuperételnek: a sok C- és B12-vitamin mellett ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően is jót tesz az emésztésnek, továbbá kalóriaszegény.

Az idei káposztatermés egyébként jó közepesnek mondható. Az agrarszektor.hu tájékoztatása szerint a drágulás ezt a zöldséget sem kerülte el, de még mindig elérhető árakon vásárolhatjuk meg a piacokon és a boltokban. Jó hír, hogy Magyarországon fejes káposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett, mint egy évvel korábban.
Az EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. A közösség legnagyobb káposztatermelője Lengyelország, ahol - a lengyel statisztikai hivatal (GUS) tájékoztatása szerint - a 2023. évi káposztatermés 630 ezer tonna körül alakul - írja a szaklap. 

Így savanyíts káposztát egyszerűen!

Imádod a vecsésit, de nincs mindig időd, hogy frissen beszerezd a piacon, a tartósítószeres boltival pedig elégedetlen vagy? Esetleg kipróbálnál egy izgalmas új ízt? Nem kell hordót venned, sem félmázsa káposztát! Elég, ha legyalulsz egyetlen fejet, és befőttesüvegben hagyod erjedni 2 hétig. A mindmegette.hu oldalról hoztunk néhány ötletet is.  

Zöldfűszeres-uborkás savanyú káposzta
1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval, majd adj hozzá 1 lereszelt uborkát, 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, valamint 1/2-1/2 csokor finomra vágott kaprot és petrezselymet. Sültek mellé tálalhatod, szendvicsekbe rakhatod.

A savanyú káposztát méltán tartjuk szuperételnek: a sok C- és B12-vitamin mellett ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően is jót tesz az emésztésnek, továbbá kalóriaszegény. A befőttesüvegben erjesztettet ugyanúgy használhatod különféle káposztás étkek és téli saláták alapjaként vagy bevetheted vitaminbombaként, mint a hordósat.

A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtsd le a külső leveleit, és a szebbeket tedd félre. A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluld le, hosszú pengéjű késsel metéld vékony csíkokra vagy darabold fel késes aprítógéppel. Mérd le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen.

Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyél a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 babérlevelet. Ezután töltsd ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel. A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre, például pincébe, kamrába. Röpke két hét múlva már meg is kóstolhatod.

Csípős savanyú káposzta
1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval. Kockázz apróra 2 kicsumázott csilipaprikát, 2 dkg gyömbért, és 3 gerezd fokhagymát, majd reszelj le egy sárgarépát, és add mindet a besózott káposztához 5 dkg szójacsírával együtt. Salátaként kínálhatod.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Für Henrik/Békés Megyei Hírlap)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában