Országos Kékkör

2023.10.14. 19:55

Kékestetőn is jártak a kéktúrázás napján a bakancsosok + fotók

A GPS-es jeladóval országszerte ellátott 143 túracsoport a teljes Országos Kékkört a térképre rajzolta.

Szabó István

Kékestetőről elindulnak a kéktúrázók Sirok felé

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapját tartotta szombaton a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a Kéktúrázás napján. A 2584 kilométer hosszú Országos Kékkör mentén 143 túracsoport rótta szerte hazánkban a kék sáv jelzésű ösvényeket, hogy a nap végére az egész országot bejárva bezáruljon a kör. A csoportokat GPS-es jeladóval látták el a szervezők, így a térképen élőben lehetett követni a megtett utat, ahogy a több ezer túrázó nyoma ténylegesen kirajzolja a híres kék karikát. 

A 2020-ban debütált rendezvény az Országos Kékkör három kéktúra része – a több mint 70 éves Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra – útvonalait foglalja magába. Hagyományteremtő célja az, hogy a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ e nappal is felhívja a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

Heves vármegye területét 6 választható túraszakasz érintette. A Nógrád vármegyei Mátraverebélytől Galyatetőig tartókra 17.4 kilométer megtétele várt 1045 méter emelkedéssel. Galyatetőtől Kékestetőig 12.2 kilométer, illetve 625 méter, Kékestetőtől Sirokig 22.1 kilométer, valamint 680 méter, Siroktól Szarvaskőig 18.1 kilométer mellett 585 méter, Szarvaskőtől Bélapátfalváig 11.1 kilométer, illetve 520 méter, Bélapátfalvától pedig a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék a határán található Bánkútig 21 kilométer volt a távolság, és 600 méter az emelkedés, amit le kellett küzdeni a túrázóknak. A csoport mozgását mindenhol tapasztalt, a helyet jól ismerő szakaszfelelősök segítették, az esemény tehát jó lehetőséget adott akár a kezdők számára is, hogy belekóstoljanak a kéktúrázás élményébe. Voltak kifejezetten kutyával együtt szervezett szakaszok is, ilyen volt például a Galyatető-Kékestető etap is, de jól szocializált kutya esetén, pórázt használva bármely túrán jelen lehetett a túrázó négylábú társa is.

Portálunk a Kékestető és Sirok közti szakasz csoportjának indulásánál járt, ahol megtudtuk, hogy vérbeli gerinctúráról van szó: csúcsok sokaságára kellett a nap során a résztvevőknek felkaptatnunk, ezért a Kéktúra egyik legnehezebb, ugyanakkor a legszebbek közé is tartozó szakasza állt előttük: a magashegyi hangulatú bükkösökből, marcona sziklaalakzatok közül szerencsés időjárási viszonyok esetén a Magas-Tátráig is ellátni. A szakasz települést nem érintett, ezért Kis Balázs szakaszfelelős minimum 2-2,5 liter vizet javasolt mindenkinek magával vinni a bő 22 kilométeres útra. Mivel tart az őszi vadászati idény, a szervezők természetesen minden erdészetet értesítettek a túráról, sőt, némelyik túraszakasz vezetésében is részt vettek a helyi erdészetek a túrázók biztonsága érdekében. A Kékestető-Sirok szakaszon Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet vezetője kísérte a csoportot.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában