Állatvédelem

2023.10.11. 16:15

Közös ügyünk az állatvédelem, mondta a kormánybiztos Egerben

A kormánybiztos Egerbe érkezett, országjárása során tizenhárom helyen járt még, hogy konzultáljon állatvédelmi kérdésekben.

Molnár Helga

Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője és Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is ellátogatott az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány egri menhelyére

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos érkezett szerdán az egri menhelyre. A kormánybiztos elmondta, országjáráson vesz részt, s Eger a tizennegyedik állomás a sorban.
– Állatvédelemben nem lehet azt mondani, hogy mindenhol ugyanazok a problémák vannak, ezért elmegyek a vármegyei jogú városokba, és megpróbálom feltérképezni a vármegyék problémáit. Azért mondjuk, hogy közös ügyünk az állatvédelem, hiszen csak akkor lehetünk sikeresek, ha minden résztvevő együtt dolgozik, így a kormányhivatal, az önkormányzat, a hatósági állatorvosok, a rendőrség, a civil szervezetek – mondta.

Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány egri menhelyén
Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány egri menhelyén
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Heves vármegyei helyzetről elmondta, hasonlóan nehéz kihívásokkal küzdenek, mint a többi vármegyében.
– Nagy összhangban van a rendőrség, a kormányhivatal és a civil szervezetek egymással. Vannak olyan vármegyék, ahol párhuzamosan végzik a dolgukat, s az nem mindig jó irányba vezet, itt viszont azt látom, hogy az asztalnál ülők mindegyike elkötelezett az állatvédelem mellett – emelte ki.

Az egri menhely közel kétszáz kutyáról és macskáról gondoskodik nap mint nap.
– Gondoljunk bele, mennyi erőfeszítés szükségeltetik ennek fenntartásához, az állatok ellátásához – mutatott rá Ovádi Péter.

A kormánybiztos az állatvédelem nagy kihívásairól is beszélt. Mint mondta, a kérdést két részre kell ezt bontani.
– Fontos kérdés, hogy milyen generáció nő föl, hogy ők milyen viszonyban lesznek az állatvédelemmel. Szeretnénk megmutatni a gyerekeknek mi a felelős állattartás. A jelen kihívása, hogy folytatni tudjuk-e az ivartalanítási programot, hiszen Magyarországon elég magas a kóbor állatok állománya – hangsúlyozta.

Dr. Pajtók Gábor, országgyűlési képviselő tápadománnyal érkezett a menhelyre. Mint mondta, hasznos volt a konzultáció.
– Az utóbbi időben az állatvédelem területén komoly szemléletformálás történt. Azonosítottuk azokat a területeket, ahol további lépések szükségesek, így például az ebrendészeti telepeknek több forrásra van szüksége – mondta.

Ignácz Balázs vármegyei főispán hozzátette, az egyeztetés során több témát érintettek.
– Ezen beszélgetések rávilágítottak arra, hogy mennyire fontos az állatvédelem, s az elmúlt időszakban már nagyon sok jogszabály született. Számomra talán az egyik legfontosabb az edukáció, az állampolgárok információval való ellátása az állatvédelem kérdésében – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában