Szemtanú

2023.10.15. 15:28

Nem lesz többé október 23! Gyerekként ezt olvasta mindenhol 1956-ban Egerben, leghűségesebb olvasónk

Generál Kálmán, lapunk és portálunk leghűségesebb olvasója sok mindent átélt az elmúlt nyolc évtized alatt. Most 1956 októberére emlékezik. Egy napra, amikor egy kiló kenyérért is meg kellett küzdenie az egrieknek.

Barta Katalin

Minden évben megemlékeznek az október 23-i eseményekre az 1956-os emlékműnél Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hűséges egri olvasónk, az egri Generál Kálmán sok mindent megélt Egerben. Átélte a második világháború borzalmait, az 1946-os nagy inflációt, amikor a pénz nem ért semmit, az élelmiszer jegyrendszert, a padlások lesöprését, az 1956-os forradalmat, a téesz-tagosítást, a rendszerváltást, a taxisblokádot, a gyárak bezárását, a privatizációt, a munkanélküliséget, a nyugdíjazása előtti három műszakos fizikai munkát. 

1956 októberének utolsó napjaira is jól emlékszik. E napok emlékeit osztotta meg valünk. Tanulságképpen adjuk közre hiteles emlékeit, gondolatait.

Elmondása szerint október 23-án kedden este fél hétkor kezdődött a rémület és tanácstalanság újabb fejezete az egriek életében.

 - Hirtelen lehallgatott a konyhánkban a puttonyrádiónk, amely a nagypostáról jött, két szál dróton a tetőkön keresztül, leágazva minden házhoz. Nagy csönd lett, nem tudtuk mire vélni a dolgot.  Napokig néma volt a készülék, csak később szólalt meg, de akkor is, csak komolyzenét lehetett hallani, semmi mást. Ezen az estén a csikómasina sütőjéből kivettem két darab meleg téglát, bebugyoláltam egy rossz lepedőbe, és bevittem a fűtetlen szobába, Bettettem azokat a a dunna alá a szalmazsákra, ahol éjfélig melngettek azon a csípős októberi éjszakán.

Hetedikes voltam ekkor a Halas iskolában, de megtudtuk, hogy nem kell iskolába menni, mert Budapesten kitört a forradalom. Napokig félelemben és bizonytalanságban éltünk. Egy-két napig még kinyitottak a boltok, de az emberek pillanatok alatt mindent felvásároltak.  A legnagyobb üzlet, a Dobó téren álló Állami Áruház is bezárt. A közellátás megszűnt, pánik uralkodott el a nép között. Akinek volt valami elesége a pincében, kamrákban, abból tudta etetni a családját.

E napokban hallottuk meg valamelyik reggel, hogy az Árnyékszala vége felé a bal oldalon még van egy pékség, ahol még sütnek kenyeret. Abban a pillanatban útra keltem. Otthonról, a Vécsey völgyből indultam el és egy óra alatt odaértem. Már nagyon sokan álltak kenyérért a sorban, én is így tettem. Reménykedtem, hogy talán nekem is jut egy darab kétkilós, félbarna cipó a hagyományos, fatüzeléses kemencéből. 

Hosszú órákat álltunk és vártunk így. Már koradélután volt, az időjárás is hidegebbre fordult, fújt a szél, fáztunk, beljebb gomboltuk a kabátunkat, fejünkön még jobban lehúztuk a svájci sapkát, amelynek bojtjára alumínium, lyukas kétfilléres volt húzva, az akkori szokás szerint.

Végre friss kenyér illata szállt a levegőben, mert kinyitották a kemence ajtaját és és a hosszú nyelű sütőlapáttal kezdték kiszedni a barnára sült cipókat. Hangos morajlás közepette kezdték meg az árusítást. Szerencsés voltam, nekem is jutott. Át is adtam érte a hat darab alumínium Rákosi címeres egyforintost. 

Sokan csalódtak, akik hiába álltak órákig sorba. Örömmámorban úszva indultam haza, amikor megállított egy nagydarab, idősebb férfi. - Öcsi! Add nekem a kenyeredet, húsz forintot fizetek érte - mondta, de tudtam, hogy akármennyit is ígér, nem adhatom, mert otthon mindenki éhezik. Jó ideig futott utánam, hogy elragadja tőlem a cipót, de én gyorsabb voltam. Vékonydongájú, sokat éhező gyerekként rohantam végig az Árnyékszalán, és a Malom utcán, a Cifraiskola melletti lépcsősoron a Várállomás irányába, a Vécsey Völgyig. 

Esteledett, mire hazaértem, s otthon nagyon megdicsértek. 

Közrend akkoriban nem volt, lovas fogatokkal mentek az emberek az Egedre, a közeli hegyekbe tűzifáért.  A házunk előtti makadám úton sok-sok szekér zörgött, fával megrakodva. 

Ezen az úton jöttek pár nap múlva Noszvaj és Mezőkövesd felől a szovjet tankok is. Ijedtünkben a Népújságot is eltüzeltük, mert Kossuth címer volt a fejlécén. Ekkortájt lőtték meg a Rác templom tornyát is, amit csak 1958-ban javítottak meg.

A városban mindenhol "Nem lesz többé október 23.-a" feliratokkal találkoztunk. Az iskolába visszatérve német helyett orosz nyelvet tanultunk. 

Évtizedekkel később eljutottam a Rác búcsúba és a körmenet alkalmával a templom aljánál ráakadtam Marin G. Markov sírjára (élt 1927-1986).

Fejet hajtottam a sír előtt, később virágot is vittem. Ezzel tartoztam neki. Az embernek, akinek még lisztje volt, fáradhatatlanul sütötte a kenyeret az egrieknek.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában