Academia

2023.10.17. 13:18

Új arculatot kaptak az egri egyetem borai

Az új filozófia, új koncepció alapján új arculatot kaptak az EKKE borai.

Molnár Helga

Az Academia borok az Egri borvidék déli lankáin az EKKE szőlőbirtokán születnek

Forrás: Szántó

Borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) vezetése az intézmény pincészetének megújult arculatát, szortimentjét a Leányka Bisztróban kedden délelőtt.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az EKKE rektora úgy fogalmazott, az egyetem szőlészeti-borászati történelmi pillanatában vagyunk most.
– Az egyetem szőlészeti-borászati tevékenysége évszázados hagyományra tekint vissza. Az intézmény is 250 éves, s már a kezdeti időkben is volt ilyesfajta tevékenység. Néhány nehezebb esztendő után 2017-ben kapott új lendületet az ágazat, akkor kapta vissza az egyetem a szőlészeti-borászati kutatóintézetet – mondta.

Hozzátette, több éve készít az egyetem saját borokat, s most egy új filozófia, új koncepció alapján a borok most új arculatot kaptak. Az új brand neve Academia.

Váczy Kálmán Zoltán, Dr- Pajtókné dr. Tari Ilona és Dr. Lőrincz György
Váczy Kálmán Zoltán, Dr.Pajtókné dr. Tari Ilona és Dr. Lőrincz György


– Az Academia borok az Egri borvidék déli lankáin az EKKE szőlőbirtokán születnek. Ezeken a borokon keresztül is szeretnénk megmutatni azt a magas színvonalú tartalmat,s  minőségi megjelenést, mely a felsőoktatási munkánkat is jellemzi – hangsúlyozta.

Kifejtette, három kategóriában nyolc tételt palackoztak az új arculatú palackokba. Az első kategóriában fehér, rozé és vörös könnyed borok vannak, a másodikban klasszikusok vannak, két fehér és egy vörös, míg a harmadik a bikavér superior.

Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes kifejtette, a kőlyuktetői szőlőültetvény nemcsak egy birtok, itt többféle kutatás zajlik, otthont ad különböző kísérleteknek, s gyakorlati helyszín is.
– Támogatjuk az Egri borvidéket, az egri bikavér és az egri csillag márkájának az építését is kitűztük célul. Az egyetem fontos küldetése a régió borágazatának támogatása – emelte ki.

Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke elmondta, 2023-ban az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 28. között zajlik, és részletezte a programokat is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában