Borfogyasztás

2023.11.28. 13:55

A kulturált borfogyasztást népszerűsítették a gyöngyösi egyetemen

Gyöngyösi és egri borokat kóstoltak a MATE szakmai programján a Károly Róbert Campuson.

Szabó István

Heves vármegye zamatos borai kerültek a kóstolópoharakba a gyöngyösi campuson

Forrás: MATE Károly Róbert Campus/Nagy Réka

A kulturált borfogyasztás, illetve a borfogyasztás népszerűsítése érdekében borkóstolóval egybekötött szakmai programot tartott a napokban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Erről Nagy Réka, a campus kommunikációs munkatársa számolt be portálunknak. Mint mondta, A modern szőlőtermesztési technológiák hatása a bor minőségére címmel tartotta meg a szakmai délután nyitó előadását Sebesi István, az Axiál Kft. termékmenedzsere. 

– A menedzser beszélt többek között a csökkenő humán erőforrásról, a borászokat is érintő változó időjárási viszonyokról, a gépi technológiák szerepéről és terjedéséről, valamint a szűkülő időkapu egyes munkafolyamatokra gyakorolt hatásáról is. Ezt követően Nyitrainé Dr. Sárdy Diána előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A MATE Budai Campusának főigazgatója, valamint a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója összefoglalta, milyen jótékony hatásai vannak a mérsékelt és tudatos borfogyasztásnak – részletezte Nagy Réka.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána kiemelte, hogy rengeteg pozitív élettani hatású vegyületkomponens található a borban. 

– Ilyenek például a polifenolok, amik antioxidáns hatással rendelkeznek, szabadgyök-megfogó képességük van és képesek megakadályozni a rákos sejtek elburjánzását. Emellett található benne B-vitamin, biogén aminok, amelyek között megtalálható a szerotonin, amit antidepresszánsként használnak, vagy a melatonin, ami szintén jó hatással van az agyműködésre. A kulturált borfogyasztás a mediterrán és a francia gasztronómiában is fontos szerepet játszik. Ezekben az országokban a családi vagy baráti összejöveteleken, ebédeken, vacsorákon nem hiányozhat az asztalról egy-egy üveg, a fogáshoz illeszkedő bor. A borfogyasztás célja pedig ezeken az alkalmakon nem a lerészegedés, hanem a beszélgetés, a kapcsolatok ápolása és a kikapcsolódás egy-két pohár bor kíséretében – hangsúlyozta Nyitrainé Dr. Sárdy Diána.

Nagy Réka arról is beszámolt, hogy a délután folyamán a program résztvevői 7 tétel bort kóstolhattak meg, melyeket a Mátrai Borvidékről ifj. Szőke Mátyás, a, az Egri Borvidékről pedig Lőrincz György és a Thummerer Pincészet biztosította – valamennyien büszkélkedhetnek az Év Bortermelője címmel. A poharakba került gyöngyözőbor, irsai olivér, cuvée, kadarka és bikavér is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában