Emlékülés

2023.11.19. 09:00

A Szent György Lovagrend előadással is emékezett az egri Renn Oszkárra

A Szent György Lovagrend Egri Nagypriátusa szombaton délelőtt rendezte meg a XXI. Dr. Renn Oszkár Emlékülést a Civil Közösségek Házában. A téma ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Heves vármegyei vonatkozásai voltak.

Sike Sándor

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a téma

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Balogh Tibor Tamás, a lovagrend negypriorja portálunkat arról tájékoztatta, hogy tavaly nevezték el az emlékülést dr. Renn Oszkárról. Akkor egy külön előadást szenteltek a lovagrend életében is meghatározó szerepet betöltő Renn Oszkár emlékének. A 21. alkalommal megrendezett ülés témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. 

–Erről a témáról korábban volt már szó. Most Lévay nagyprépostról dr. Bartók Béla, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetének docense tart előadást, illetve Hajagos József történész elemzi a Nemzetőrségnek a szabadságharc idején vármegyénkben betöltött szerepét – mondta a nagyprior.

Az egyetem docensének előadásából a hallgatóság megtudhatta egyebek között, hogy az a Lévay Sándor, aki a mai Bródy Sándor könyvtár épületében lakott évtizedeken keresztül, 1848-49-ben támogatta a forradalmat és a szabadságharcot. Ő volt az, aki vendégül látta itt Görgey Artúrt, Dembinszky Henriket, Kossuth Lajost és a honvéd hadsereg vezérkarát. Nagyon nehéz időben, Pyrker érsek halála után, Bartakovics érsek érkezése előtt az ő felelőssége volt a főegyházmegye kormányzása. Ezt nagyon bölcsen, megfontoltan és higgadtan végezte

A huszonegyedik emléküléshez kapcsolódó pályázat eredményei
Az idén két kategóriában – irodalom és történelem, hirdettek eredményt. Hat diák részesült dicséretben. Irodalom kategóriában Liktor Boglárka, az EKKE Gyakorló Iskola tanulója nyert, míg a történelem pályázaton a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákja, Inczédy-Kovács Koppány pályázata volt a legjobb. A második helyezett irodalomból Molnár Alex (IQ Pont Technikum), történelemből Mezei Blanka Angelika (EKKE Gyakorló) lett. A harmadik hely ebben a kategóriába ugyancsak a gyakorló iskolás Bíró Kolos Tiváné, míg irodalomból az IQ pontos Berki Hédié lett. A felkészítő tanárok a fentebb leírtak sorrendjében: Kozák Ádám, Sütő Zoltánné, Kósa Alex, Németh Dóra, dr. Tóthné Szelezsán Dóra és Hernádi Ferenc.

Az emlékülés kapcsán Balogh Tibor Tamás portálunknak hangsúlyozta azt is, hogy a Szent György Lovagrend programjaiban fontos szerepe van az ismeretterjesztésnek. Volt már korábban egy nagyon jól sikerült előadásuk a Szent Anna tóról, annak üzenetéről. De jelentős helye van életükben a hagyományőrzésnek és a karitatív tevékenységnek. A szokásos ételosztáson találkozhatnak például az emberek a lovagrenddel.

– Minden egyes emlékülésünkhöz kiírunk egy pályázatot – aminek a témája mindig megegyezik az emlékülésével – középiskolásoknak. Meghívjuk a diákokat is az eseményre, hiszen ilyenkor van a pályázat díjainak az átadása. Idén hét iskolából 18 diák pályázott, ami nagyon szép dolog – fogalmazott a nagyprior.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában