Vívás

2023.11.09. 17:00

A tornateremből kitiltották őket, az Élményfalu segít a vívni vágyó sarudi gyerekeken + videó

Kirúgták őket, mert a vadonatúj tornacipők fehér talpa csíkot hagyott a tornaterem padlóján. Már csak ketten vívnak, de bíznak benne, hogy csatlakoznak még hozzájuk.

Molnár Helga

Egy éve Dávid Péter Kuvaitból Tiszanánára költözött, s a fejébe vette, hogy legszebb nyugdíjas éveit a vívásnak és ennek a térségnek szenteli – írja a sarudi Élményfalu közösségi oldalán. Innentől kezdve a sarudi gyerekeknek ingyen tartanak vívó edzéseket, hogy megmutassák nekik, hogy a sport kemény és lelkiismeretes munka árán jövőt jelenthet számukra.

– Beengedtek bennünket a tornaterembe, ahol először azért szóltak rájuk, mert nem volt utcai cipőjük. Aztán vettünk nekik új tornacipőket, hogy ez ne legyen baj, hat-nyolc sarudi gyerek járt ekkor hetente kétszer az ingyenes edzésekre. Péter ingyen kéregetett vívó felszereléseket a régi barátaival, beléptünk a vívószövetségbe, és mindenki örült a kezdeményezésnek. Aztán jött egy vád, hogy a gyerekek könyvet akartak lopni, aztán egy panasz, amiért hozzá nyúltak az iskola ugróköteleihez. Mindenből új eszközöket vettünk, hogy ne legyen konfliktus senkivel. Teljes körű anyagi felelősséget vállaltunk minden kárért. De egyre nem számítottunk. A vadonatúj tornacipők fehér talpa csíkot hagyott a tornaterem padlóján. Emiatt kirúgtak bennünket. Egy 70 év feletti edzőt és 6-8 sarudi cigány gyereket az egyetlen olyan programmal, ami a szabadidejüket hasznos és kulturált eltöltését vállalta ingyen. A tornateremben utcai cipőben tartják a rendezvényeket, a bulikat. Az aerobik edzésekre felnőttek szabadon használhatják a termet. Ez az egyenjogúság? Ez a sport támogatása? – teszi fel a kérdést Kücsön Gyula, az Élményfalu megálmodója a posztban.

Mint írja, valahol végtelenül szomorú, és felháborító az intézkedés. Ez ma már csupán a két megmaradt hűséges tanítvány lehetősége, mert a többi gyerek a tornaterem ajtó bezárása után elkopott. De nem adják fel.

– S egyre többen vagyunk, akik látjuk, milyen fontos ezeknek a gyerekeknek a példa, a megbecsülés, a szigor és a befogadás. Hamarosan új programokat indítunk számukra. S megoldjuk a vívás helyigényét. Az Élményfalu Sarud, a Tisza-tó Pihenőfaluja ingyen kinyitja a vívó számára a Tisza-tavi Horgászmúzeum kapuját – írta.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában