Sokat esett

2023.11.09. 12:10

Csak a Tarnán van érvényben vízügyi készültség hazánkban + videó

Az elmúlt napok esőzése nem múlt el nyomtalanul. Megemelkedett a Tarna vízszintje, és további csapadékra lehet számítani.

Fekete-Vadászi Erika

Feldebrőnél is látszik az elmúlt napok sok esőzésének hatása

Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Az idei ősz a megszokottnál melegebb, és csapadékból sincs hiány. Ahogy arról már beszámoltunk, Kékestetőn esett a legtöbb csapadék eddig ebben az évben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból kiderült, az év első tíz hónapjának csapadéka országosan közelíti a 600 millimétert, országon belül viszont nagy különbségek alakultak ki. Az Alföld középső és déli részén helyenként még 350 milliméter csapadék sem esett október végéig, míg a legcsapadékosabb Kékestető már elérte az 1134 millimétert.

A sok eső hatása napok óta érződik szűkebb hazánkban, a Tarna mentén védekezésbe kezdtek emiatt.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság honlapján feltüntetett adatokból kiderül, az ott felsorolt folyók közül hazánkban csak a Tarnán van készültség a vízmennyiség miatt. A csütörtök délelőtti adatok szerint Tarnaméránál 319, Tarnaörsnél 304, Verpelétnél pedig 108 centiméter a vízállás. Mindhárom településen első fokú készültséget adtak ki a Tarnára. 

Videónkon a Tarna feldebrői része látszik. Korábban, május közepén készült felvételek idején a patak melletti árok is megtelt vízzel, most az a rész még száraz. A következő napok időjárás-előrejelzése szerint azonban további csapadékra lehet számítani a térségben, így a vízszint is tovább emelkedhet. 

Jelenleg így néz ki a  Tarna Feldebrőnél:

Olvasónk, Lapis Lajos Verpeléttől Aldebrőig járt a Tarna vonalán, videóján egyebek között az aldebrői zuhogó látszik:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában