Zuhé

2023.11.06. 11:25

A Tarna mentén védekezésbe kezdtek a rengeteg eső miatt

Észak-Hevesben aggódva figyelték az elmúlt napokban lezúduló nagy mennyiségű esőt. Recsken és Sirokban is a patakok medrének kotrását sürgetik a községek vezetői.

Barta Katalin

Több helyen szerszámokkal oldották meg a csapadékvíz-elvezetést

Forrás: Nagy Sándor/Facebook

A Mátra vízgyűjtő területein szintén jelentős mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban, így több településen is védekezésbe kezdtek az emberek. Recsken Nagy Sándor polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy alaposan megemelkedett a vízszint a településen, s hogy a Tarna recski szakaszán koncentráltan jelentkezik a gond. Elmondta, a községben átgondoltan kell cselekedni annak érdekében, hogy megelőzzék a károkat. Itt a Tarna-meder karbantartásáért az illetékes szakaszmérnökség felel. Utoljára hat éve részlegesen kotorták a meder egy részét, azóta jelentős hordalék rakódott le, mely szűkíti a vízfolyást. A problémát folyamatosan jelezte, jelzi a szakembereknek, így az ütemtervük szerint előre vették a mederkotrását a Balla patak és a Citrom híd között.

A másik probléma a belterületi csapadék elvezetése. Az önkormányzat elkészítette az település elvi vízjogi engedélyezési tervét, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben település szintű csapadékvíz-elvezetés valósuljon meg. Mivel ez óriási költség, ami csak pályázat útján valósítható meg, időbe telik, míg a szükséges forráshoz hozzájutnak. A lényeg az, hogy a községben prioritást élvez a teendők között a feladat, s a következő időszakban erre kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Az elmúlt hétvégén folyamatosan járták a község utcáit, néhol szerszámokkal vezették el a vizet. Tapasztalataik szerint az ingatlanok előtt nem minden esetben törődnek az átereszek tisztításával, márpedig ez az ott lakók kötelessége. 

Elkezdték a problémás helyeken a gépi tisztítást, szabályozást, s ezt hamarosan folytatják. Arra kéri a recskieket, hogy szánjanak arra időt és energiát, hogy portáik előtt is rendszeresen takarítsák a vízelvezető árkokat.

Ugyancsak aggódva figyelték a hétvégén Sirokban a szűnni nem akaró csapadékot. Tuza Gábor polgármester szerint a közmondás is azt mondja, hogy "a lánc olyan erős, amilyen erős a leggyengébb láncszem". Most úgy néz ki, hogy az villámárvizek elleni védekezésben Sirokban, a leggyengébb "láncszem" a Szabás-patak. Van ugyan felül záportározó, burkolt árkok is épültek, így a lenti részeken a Tarna is be tudná fogadni az esővizet, de a Szabás-patak úgy be van rakódva fűvel, fával, hordalékkal, hogy a nagyobb mennyiségű, hirtelen lezúduló vizet nem tudja elvezetni. A községvezető ígéretet kapott a mintegy 800 méteres szakasz kitisztítására, de végül is a 17 tisztítandó vízfolyásból, másik négy mellett, a Szabás-patakot is kivették. Igen ám, de így árvíz esetén a fél falut elönti a víz.

- Fogalmazhatnék úgy is, hogy akkor nem a kútba piszkítottunk, csak a kávájára, a szél meg belefújta! - írja közösségi oldalán. Ha ez a munka elmarad, az elmúlt évek jelentős csapadékvizes beruházása sem éri el a célját, hiszen a veszély fennmarad árvíz esetén. Azt ígéri, nem hagyja annyiban a döntést. Küzdeni fog a Szabás-patak kotrásáért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában