Megújuló energia

2023.11.22. 17:54

Elkötelezett a karbonsemlegesség iránt az egri egyetem

Előadások, tapasztalatcsere volt a célja a Zöld Mobilitás Konferenciának az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Szabadi Martina Laura

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Rektora

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az emberről alkotott hiteles és átfogó szemléletre van szükség ahhoz, hogy jobban gondját viseljük a bolygónknak Ferenc pápa szavai szerint – mondta dr. Pajtókné dr. Tari Ilona az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora szerdán a Zöld Mobilitás Konferencián. A rendezvény legfőbb célja a fenntartható közlekedés és energiafelhasználás terén zajló legújabb fejlemények és lehetőségek bemutatása, tapasztalatcsere a különböző a szakértők között.

– A világban minden belsőséges kapcsolatban van, véli a pápa. Ezért is fontos a bolygónkat érintő környezeti problémákkal kapcsolatban minden elemet figyelembe venni. Sajnos az emberiség látásmódjában ez még nem tükröződik, mi magunk indítottunk el egyes káros folyamatokat. A súlyos válság okai végső soron az emberi tevékenységben keresendőek. Felismerjük, hogy mik ezek, mégsem hagyunk fel ezekkel, hiszen szükségesek a rövidtávú hétköznapi célok eléréséhez. Egyetemünk elkötelezett a teremtett világ egyensúlyának megőrzésében – fogalmazott a rektor.

Deli Daniella Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár elmondta, a minisztérium által irányított LIFE-IP North-HU-Trans projektben első alakalommal tartanak ilyen konferenciát. Megköszönte, hogy a Líceum egyik legszebb részén, a kápolnában biztosítottak helyet a rendezvénynek, illetve köszönetet mondott az egyetem fáradhatatlan munkájáért is.

– Az egyetemre mint a térség egyik szellemi központjára biztosan támaszkodhatunk munkánkban. Hazánk utolsó szénrégiójának biztonságos, hatékony átalakításának, s az erre irányuló projektnek fő célkitűzése, hogy a villamosenergia a közlekedési- és lakossági szektorok dekarbonizációját a társadalmi és vállalati aspektusokat maximálisan figyelembe véve, a helyi érintettekkel szorosan együttműködve történjen. Közös cél, hogy 2030-ra a megújuló energia a közlekedésben elérje a 29 százalékot. A közlekedés ugyanis a kibocsátás 20 százalékát adja, így nem kérdés, hogy a karbonsemleges gazdaság egyik fontos eleme – emelte ki a helyettes államtitkár.

A konferencia azért is jött létre, hogy a szektorban működő véleményvezérek tapasztalatainak bemutatásával támaszt nyújtsanak azon vállalatoknak, amelyek a fenntarthatóság előnyeit hatékonyságnövelésre, vagy versenyelőnyre szeretnék fordítani. Emellett érintik a zöld mobilitás lehetőségeinek témáját is az egyéni és a közösségi közlekedés, illetve a logisztika terén Számba vették hogyan hatnak a dekarbonizációs trendek az elektromobilitás terjedésére, hogyan alakít át hagyományos iparágakat: járműgyártást és értékesítést, használatot, energiaszolgáltatást, energiamenedzsmentet. A nemzetközi trendek és célértékek ismertetésével a résztvevőink tudását kívánják bővíteni és elvárásaikat pontosítani. 

Az eseményen előadást tartott például Fleischer Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének és a KTI Közlekedési és Logisztikai Intézet kutatója a zöld mobilitás társadalmi alkalmazkodási kérdései témában. Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány klímavédelmi igazgatója a Planet Budapest 2023-on szerzett tapasztalatokat, startup ökoszisztémához kapcsolódó tőkealap és startup akcelerátor programot mutatta be.  Rétfalvi Soma, a HUMDA Magyar Autó és Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kiemelt projektmenedzsere a nehézgépjárművek az elektromobilitásban témában osztotta meg ismereteit. A hatvani Képe Tibor, a Prémium Autóház Kft. ügyvezető igazgatója pedig a személyautó piacról, a közlekedés átalakulásáról és ennek hatásairól beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában