Akadálymentesítés

2023.11.06. 13:55

Kerekesszékkel Egerben nem könnyű eljutni A-ból B-be

Van még tennivaló Egerben az akadálymentes közlekedés érdekében. Egri, kerekesszékkel közlekedő olvasóink osztották meg tapasztalataikat.

Barta Katalin

Idős egri olvasónk vette a fáradságot, és megosztotta portálunkkal tapasztalatait arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az az ember, aki elektromos kerekesszékkel próbál közlekedni Egerben. G. Kálmán bácsi azt írja, hogy a Vörösmarty úton reménytelen a helyzet. A négy sávban haladó autók miatt az úttestre kimerészkedni életveszélyes. Ha a járdán akar haladni, akkor lépcsők sora akadályozza az előre jutásban. Hasonló a helyzet, ha a Ráckapu térről a Tesco áruházig szeretne kijutni az ember. A közel két-három kilométeres szakaszon elvileg a járdán lehetne haladni, azonban ezen a szakaszon legalább száz helyen a járda fel van törve, így itt tengelytörés veszélye nélkül szintén kockázatos közlekedni.  Itt gond az is, hogy az egyik oldalon valamelyest szintbe hozták a zebrát a járdával, a túloldalon azonban már szinte mindenütt lépcsők nehezítik a haladást. 

A város egyik legnagyobb temetőjénél, a Kisasszony temetőnél lehetetlen átjutni a túloldalra. Ha a Nyíl utca felől érkezik az ember a Kisasszony utca sarkáig, ott fel kellene hajtani a járdára. Ha ez sikerül is valahogy, a gyalogátkelők itt sincsenek szintbe  hozva a járdákkal. Itt a bejárati részre is ráférne a betonozás, mivel göröngyös, kerekesszékkel veszélyes átjutni rajta. 

Az Árva-köznél a Tűzoltó tér irányába ugyan van feljáró a Patak-hídhoz, ez viszont olyan meredek, hogy csak a segítőkész gyalogosok segítségével lehet ide fel, vagy lejutni. Ugyanez a helyzet a Tárkányi Béla utca elején, a közelben lévő zebránál.

A patakparton kialakított kerékpárúton szép időben jól lehet haladni, de az egyre gyakoribb esőzések, felhőszakadások után  a sáros, iszapos hordalék szintén akadályt jelent.

Sajnos, a Széchenyi úti nagy postára sem lehet bejutni kerekesszékkel, mert a mai napig nincs kialakítva rámpa.

Jó példák is akadnak. A megyei kórházba, a rendelőintézetbe, a reumakórházba könnyen be lehet jutni, mivel szélesek az ajtók, lift is segíti a mozgásukban korlátozottakat. Olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkerülő út tervezésénél hasznos lenne ellenőrizni azt is, hogy a járda és gyalogátkelők  mennyire vannak szintbe hozva. Végül utalt arra, hogy jó lenne a jövőben elkerülni azt a minősíthetetlen helyzetet, hogy a Kisasszony temetőhöz lassan ötven éve annak, hogy a lépcsőrendszer miatt lehetetlen használni a kijelölt gyalogos átkelőt.

Balogh Szabolcs, aki szintén kerekesszékkel közlekedik naponta városban, azt is hozzátette, hogy a Mátyás király úton és a vasút környékén is sok helyen jóval magasabb a járda az úttesttől, s hasonló a helyzet a Sas út középső szakaszánál is. Sajnos az Egészségház utcában és a Forrás Szabadidő Központ környékén is több helyen magasabb a járda.

Olvasóink tapasztalatait abban a reményben adjuk közre, hogy a közlekedés fejlesztéséért felelős szakemberekhez is eljutnak gondolataik.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában