Jegyzet

2023.11.23. 08:01

Madáretetés

Barta Katalin

A madarak az életben maradásukhoz nem szorulnak emberi segítségre, de a kényelmet ők is szeretik. Mi, emberek viszont nagyon is rászorulunk a látványra, amit egy téli, mesterséges madáretető látványa nyújthat a lelkünknek. Mindez akkor jutott az eszembe, amikor kedves kertbarát ismerősöm jelezte, hogy megkezdték a kertben a madarak téli etetését, és nem tudnak betelni a látvánnyal. 

Mint mondta, napok óta kedves cinkerajok dőzsölnek a kihelyezett etetők körül. 
Ha az idő engedi, akár órákig is el lehet gyönyörködni a nálunk télen honos, színes madarak szép látványában. Aki kitartóan és jól figyel, az talán azt is megérti, hogy miről folyik a disputa madárnyelven. Arra is számíthat, hogy a télen jól tartott madarak tavasszal, nyáron meghálálják a gondoskodást a kertben. Nagy örömmel csippentik fel a növényi kártevőket. 

A szakember minden évben figyelmeztet, hogy télen madarat etetni felelősséggel jár. Nem mindegy, mivel kínáljuk tollas barátainkat. Ha jót akarunk nekik, olajos magvakat, gyümölcsöt, némi zsiradékot kaphatnak. 

A madarak szabadnak születtek. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt ezer kilométert repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani. 
Erre mi, emberek képtelenek vagyunk, hiszen nincsenek szárnyaink, csak álmunkban vagyunk képesek a szabadban szárnyalni. Talán épp a szabadság szép illúziójáért szeretjük ennyire a madarakat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában